Με αυτή τη νέα συνήθεια

Πόσο χρειάζεται για να αποκτήσουμε μια νέα συνήθεια και να πετύχουμε τον στόχο μας, αλλάζοντας την ζωή μας; Μόλις δυο λεπτά! Γιατί το ζήτημα δεν είναι με πόση ένταση ξεκινάς μια νέα συνήθεια αλλά το πόσο παραμένεις πιστός σε αυτό, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια στην αρχή.

Στο βιβλίο του Τζέιμς Κλιαρ «Atomic Habits», μαθαίνουμε πως μπορούμε να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας και να γίνει ο άνθρωπος που θέλουμε με τον απλό κανόνα των «δυο λεπτών». Γιατί μόνο τόσο χρειάζεται για να ξεκινήσουμε μια νέα συνήθεια.

Η στρατηγική είναι να ανεβαίνει η ένταση της συνήθειας γρήγορα και εύκολα.

Θέλετε να ξεκινήσετε γιόγκα αλλά βαριέστε όλη την διαδικασία; Ξεκινήστε με το να βγάζετε το στρώμα των ασκήσεων στην αρχή και να το στρώνετε. Αυτά τα δυο λεπτά θα είναι σαν να έχετε κάνει μισή ώρα γιόγκα. Όπως εξηγεί ο Κλιαρ, που διατηρεί σάιτ με συμβουλές παραγωγικότητας, η λογική πίσω από αυτή την στρατηγική είναι πως όσο περνάει ο καιρός τόσο θα εισερχόμαστε στις λεπτομέρειες και θα αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο. Είναι περισσότερο το τελετουργικό πως ξεκινάμε μια νέα συνήθεια και μετά όσο προχωράμε θα το σκεφτόμαστε όλο και λιγότερο σαν κάτι το διαφορετικό.

Ο Τσανγκ Μενγκ Ταν, πρώην μηχανικός της Google που ανέπτυξε τα εταιρικά μαθήματα ενσυναίσθησης «Ψάξε μέσα στον εαυτό σου» , από την πλευρά του προτείνει να κάνουμε όσα λιγότερα μπορούμε όταν ξεκινάμε μια νέα συνήθεια. Σε βιβλίο του σημειώνει πως ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις διαλογισμό είναι με το να κάνεις όσο το δυνατόν λιγότερη εξάσκηση μπορείς. Όσο περνάει ο καιρός η ικανότητα σου να απολαμβάνεις και να κερδίζεις από μια μεγάλη δόση διαλογισμού θα αυξάνεται.

Ο Κρις Μπέιλι έχει μια παρόμοια συμβουλή στο «Hyperfocus». Για οποιαδήποτε δουλειά θέλετε να εκπληρώσετε, από το να γράψετε μια εργασία μέχρι το να τακτοποιήσετε την ντουλάπα σας, αφιερώστε τουλάχιστον 1 λεπτό χωρίς να σας αποσπάσει τίποτα την προσοχή. Συνήθως μετά τα πρώτα 40 δευτερόλεπτα, συνηθίζουμε να αποσπάται η προσοχή μας, οπότε αν μπορέσετε να περάσετε αυτό το χρονικό όριο, τότε θα προχωρήσετε γιατί θα νιώθετε υποχρεωμένοι να συνεχίσετε τώρα που έχετε ξεκινήσει.

Όπως επισημαίνει ο Κλιαρ για τον κανόνα των 2 λεπτών, αυτές οι μικρές συμπεριφορές ενισχύουν την ταυτότητα αυτού που θέλετε να χτίσετε. «Αν εμφανίζεστε επί μέρες συνέχεια στο γυμναστήριο, ακόμα και αν είναι μόνο για 2 λεπτά, δημιουργείτε μια νέα ταυτότητα». Για αρχή θα είστε συγκεντρωμένοι στο πως είστε εκείνος που δεν χάνει μέρα άσκησης. Ξεκινώντας με το μινιμουμ της προσπάθειας θα επιβεβαιώνετε τον στόχο σας και τον τύπο ανθρώπου που θα θέλατε να είστε.

Μην κάθεστε λοιπόν, το μόνο που χρειάζεται είναι 2 λεπτά από τον χρόνο σας για να ξεκινήσετε μια νέα συνήθεια το 2019.