Ένα ποσοστό ανδρών βιώνει κάθε μήνα συναισθηματικές διακυμάνσεις που οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές

Παρότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως οξύμωρο ένας άντρας να έχει περιόδο, είναι αλήθεια. Και οι άντρες έχουν περίοδο. Μπορεί να μην περνάνε ακριβώς οτι περνάμε εμείς καθώς ανατομικά δεν είμαστε ίδιοι αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι και οι δικές του ορμόνες δεν χτυπάνε "κόκκινο". 

Τα νεύρα είναι το βασικότερο στοιχείο μιας περιόδου. Είτε γυναικείας, είτε αντρικής. Αυτό όμως που δημιουργεί τα νεύρα σε έναν άντρα είναι αυξομείωση της τεστοστερονης.

Η τεστοστερόνη των αντρών τείνει να αυξάνεται το φθινόπωρο και να πέφτει κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Η αλλαγή στα ποσοστά της τεστοστερόνης είτε αυξητικά είτε οταν μειώνεται μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και ένταση ακριβώς όπως γίνεται και στον γυναικείο οργανισμό. Κατά την γυναικεία περιόδο τα οιστρογόνα αυξάνονται ρίχνοντας τα επίπεδα της τεστοστερόνης που υπάρχουν στον οργανισμό προκαλώντας νεύρα, αλλαγή στην διάθεση και σε "περιοδεύοντα" παράλογα ξεσπάσματα.  

Ένα άλλο βασικό σύμπτωμα της περιόδου είναι η ακατάσχετη όρεξη και η επιθυμία για γλυκό. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης αναγκάζουν τον οργανισμό να βρει τρόπους να ενισχύσει την διάθεση του. Η σεροτονίνη ή αλλιώς η ορμόνη της ευτυχίας και τον ευχάριστων συναισθημάτων, περιορίζεται με αποτέλεσμα το άτομο να νιώθει μια ατονία, για αυτό και έχει έντονη επιθυμία για ζάχαρη. Άστον να φάει οτι θέλει. Άλλωστε το λεει και η διαφήμιση "Δεν είσαι ο εαυτός σου όταν πεινάς!"

Τρίτο αντρικό σύμπτωμα είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση και το άγχος. Θα νιώθει οτι είναι χοντρός και θα ασχολείται με το μπυροκοίλι του. Σύμφωνα με ειδικούς το λίπος στην κοιλιά δημιουργείται λόγω αυξημένων οιστρογόνων που είναι η κλασσική γυναικεία ορμόνη προκαλώντας γκρίνια και άγχος. Ανέβασε του την αυτοπεποίθηση όπως θα ήθελες να κάνει εκείνος σε εσένα όταν δεν αισθάνεσαι άνετα με το σώμα σου!

Ένα πράγμα πιστεύαμε οτι εμείς οι γυναίκες είχαμε κατ΄αποκλειστικότητα αλλά όχι, το αντρικό εργοστάσιο ορμονών αποφάσισε οτι θα έχουν και εκείνοι. Ίσως και καλύτερα μήπως και μας κατανοούν περισσότερο. Μπορεί να μας βγει και σε καλό!

Αν κάτι καταλάβαμε από την αντρική περίοδο είναι οτι για όλα φταίνε οι ορμόνες!