Οικονομική και εργασιακή ανασφάλεια, ανεργία, υψηλό κόστος ζωής τους κάνουν να μην ανοίγουν τα φτερά τους

«Έχετε το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον σας σχεδιάζοντας και ζώντας στο παρόν» ήταν οι συμβουλές των γονιών και των δασκάλων πριν χρόνια… αλλά τώρα όλα άλλαξαν.

Όλο και περισσότεροι νέοι έγιναν η λεγόμενη «μπούμερανγκ γενιά», τείνουν δηλαδή να παραμένουν ή να επιστρέφουν στην οικογενειακή εστία - αναζητώντας στήριξη από τους γονείς τους-, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών στην Ευρώπη και την Αμερική στη διάρκεια της τελευταίας κυρίως δεκαετίας.

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών και, ιδιαίτερα, η αύξηση της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ζωής φαίνεται να συνδέονται άρρηκτα με το φαινόμενο αυτό, κρατώντας όλο και περισσότερους νέους στο πατρικό τους σπίτι, ενώ χιλιάδες άλλοι, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει την πατρική εστία, αναγκάζονται να επιστρέψουν σε αυτήν και να συγκατοικήσουν με τους γονείς τους λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο αριθμός των Ελλήνων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μένουν μόνοι τους έχει εκτοξευθεί από το 2010, όταν η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο.

 

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η χώρα μας βρίσκεται στη τρίτη θέση με 51,6%, όσον αφορά το ποσοστό των νέων μεταξύ 25 και 34 χρονών που μένουν στο πατρικό τους.

Στη πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβακία με 56,6%, στην δεύτερη η Βουλγαρία με 52,8%, ενώ στην τελευταία θέση η Δανία με μόλις 1,8%.Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των παιδιών που μένουν στο πατρικό τους και είναι 18-34 ετών αγγίζει το 63,5%,
.