Ή θα το απολαύσεις ή θα το αλλάξεις!

Είστε σε ηλικία 20-40 ετών, μόνοι χωρίς κάποιο σύντροφο αυτή την περίοδο της ζωής σας και κουρασμένοι με αυτή την κατάσταση; Αισθάνεστε ότι κάνετε εσείς κάποιο λάθος ή ίσως υπάρχει κάτι στο χαρακτήρα σας που απωθεί τους άλλους; Πέρα από τους συγγενείς, τους φίλους με τους οποίους μπορείτε να συζητήσετε και να συμβουλευτείτε, πολλοί απευθύνονται και σε ψυχαναλυτές και ψυχολόγους προκειμένου να ξεπεράσουν αυτή τη μοναξιά, η οποία θεωρείτε και κάτι αρνητικό.

Eπενδύστε στις φιλίες σας

Εάν επιθυμείτε συντροφικότητα, αναρωτηθείτε: Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να ικανοποιήσω τις κοινωνικές μου ανάγκες; Για παράδειγμα, εάν σας ενοχλεί το ότι δεν έχετε να κάνετε τίποτα το βράδυ της Παρασκευής ή του Σαββάτου, ζητήστε από την αδερφή ή κάποιον συγγενή σας να βγαίνετε για δείπνο μια φορά το δίμηνο. Αν σας λείπει φυσική επαφή, μια αγκαλιά από έναν καλό φίλο κάνει θαύματα.

«Αναπτύξτε τις φιλίες σας, είπε η θεραπεύτρια Λιζ Χίγκινς. «Φυσικά, αυτό δεν θα μειώσει την επιθυμία σας για να αποκτήσετε έναν σύντροφο. Σίγουρα θα σας βοηθήσει να μείνετε σε επαφή με τους ανθρώπους, με άλλους τρόπους».

Μην κάνετε προβλέψεις για το μέλλον σας

Στην ανησυχία σας, είναι εύκολο να φανταστείτε τον εαυτό σας ακόμη μόνο στα 35 ή 40 – ή όποιο συγκεκριμένο όριο ηλικίας φοβάστε. Επικεντρωθείτε στο παρόν, είπε η Ρέισελ Καζεζ, θεραπεύτρια στο Σικάγο και ιδρύτρια του All Along, ενός προγράμματος που βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν την ψυχική υγεία και να αναζητήσουν θεραπεία.

«Προχωράτε μια μέρα τη φορά. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε τι θα φέρει το μέλλον », δήλωσε η Καζεζ. «Μείνετε στο πώς αισθάνεστε τώρα, αλλά μην προσθέτετε άγχος για το τι θα γίνει 20 χρόνια αργότερα».

Μην σταματήσετε να βγαίνετε ραντεβού

Εάν βρίσκεστε σε περίοδο όπου βγαίνετε πολλά ραντεβού, ίσως αυτή είναι μια συμβουλή που πολύ δύσκολα θα δεχθείτε. Μη σταματάτε όμως αυτά τα πρώτα ραντεβού με ενδιαφέροντες ανθρώπους, είπε η Κριστιν Ζέισινγκ, ψυχολόγος στο Χονγκ Κονγκ. «Πρέπει να συνεχίσετε, ακόμα κι αν αισθάνεστε άβολα», είπε η Ζέισινγκ. «Να βγαίνετε με ανθρώπους, ακόμα και με εκείνους που φαίνονται σαν να μην σας ταιριάζουν τέλεια. Να είστε ανοιχτοί στην εμπειρία. Ξεκαθαρίζοντας τι σας αρέσει και τι όχι, θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιος είναι κατάλληλος όταν τον συναντήσετε ».

Να συμμετέχετε σε κοινωνικές ομάδες που σας ενδιαφέρουν

Πέρα από τα ραντεβού, αποκτήστε δραστηριότητες, συμμετέχοντας σε μια ομάδα ή σε ένα μάθημα που σας ενδιαφέρει. Ίσως να μην συναντήσετε εκεί τον μελλοντικό σας σύντροφο, αλλά ποιος ξέρει; Κάποιος που θα κάνετε παρέα μπορεί να γνωρίζει κάποιον που είναι ακριβώς ο τύπος σας.

Μην σκέφτεστε ότι πρέπει να έχετε οπωσδήποτε μια σχέση

Εάν είστε γυναίκα, η αίσθηση του επείγοντος είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με την προσδοκία ότι θα πρέπει να βρίσκόσαστε ήδη σε σχέση. Η κοινωνία ενθαρρύνει τις γυναίκες να χτίζουν στόχους - ακόμα και το μέλλον - γύρω από την προοπτική του γάμου.

Πηγή: youweekly