Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Πώς ξέρω αν με θέλει; Η ασυναίσθητη γλώσσα του σώματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική, σύμφωνα με την Patti Wood, ειδική στη γλώσσα του σώματος με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας και συγγραφέα του βιβλίου Success Signals, A Guide to Reading Body Language.

Στα πρώτα στάδια μιας νέας σχέσης ή γνωριμίας αναζήτησε τις παρακάτω ενδείξεις για να πάρεις μια ιδέα του τι σκέφτεται.

Γλώσσα του σώματος – κοίτα το πρόσωπο του!

1. Ανασηκώνει τα φρύδια του
Οι άνθρωποι τείνουν να «ανοίγουν» περισσότερο τα μάτια τους όταν
τους αρέσει αυτό που βλέπουν. Αν ανασηκώνει τα φρύδια του έστω και
ελάχιστα όταν μιλάτε, αυτό σημαίνει πως τον ενδιαφέρουν αυτά που λέτε.

2. Οι κόρες των ματιών του είναι τεράστιες
Αν δεν είστε σε ένα σκοτεινό μέρος, τότε αυτό το διακριτικό σημάδι σημαίνει ότι του αρέσεις. «Η διαστολή είναι μια εγκεφαλική ανταπόκριση που παρουσιάζεται όταν σου αρέσει και σε έλκει κάτι» γράφει η Patti Wood.

3. «Χαμογελούν» και τα μάτια του
Τα αληθινά χαμόγελα δεν περιορίζονται στο στόμα. Αν το χαμόγελό του απλώνεται σε όλο του το πρόσωπο, αυτό σημαίνει ότι τον επηρεάζεις θετικά.

4. Γλείφει τα χείλη του
«Γλείφουμε τα χείλη μας από προσμονή όταν βλέπουμε κάτι που επιθυμούμε» γράφει η Tonya Reiman, συγγραφέας του The Power of Body Language. «Το κάνουμε όμως και όταν νιώθουμε άβολα. Όταν αγχωνόμαστε, οι σιελογόνοι αδένες σταματούν να εκκρίνουν σάλιο και στεγνώνει το στόμα μας – κι αυτό μας ωθεί να γλείψουμε τα χείλη μας» εξηγεί η Patti Wood.

5. Κοιτάζει το πρόσωπό σου
Μπορεί να σκέφτεσαι ότι ένας τύπος που είναι εντελώς ξετρελαμένος μαζί σου δεν μπορεί να πάρει τα μάτια του από πάνω σου. Τώρα, όμως, που όλοι ασχολούνται διαρκώς με το κινητό τους, η συνεχής οπτική επαφή μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα. «Οπότε, νέος κανόνας: αν περνάει περίπου το 80% της επαφής σας κοιτάζοντας τα μάτια, τη μύτη και τα χείλη σου, τότε του αρέσεις» σημειώνει η Patti Wood.

6. Σου μιλάει χωρίς να σε κοιτάζει
Μη βιαστείς να τον κρίνεις αρνητικά επειδή σου μιλάει με το πρόσωπό του στραμμένο αλλού. Αν κάνει μια προσπάθεια να βρει κοινά ενδιαφέροντα, η γλώσσα του σώματος μπορεί να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά του (είναι ντροπαλός) και μπορεί πραγματικά να τον έχεις σαγηνεύσει.

7. Παίρνει μια βαθιά ανάσα όταν σε βλέπει
«Όταν παίρνει μια βαθιά ανάσα –θα ρουφήξει το στομάχι και θα φουσκώσει το στήθος του–, πρόκειται για έναν ασυναίσθητο τρόπο να κάνει το άνω μέρος του σώματός του να φαίνεται πιο φαρδύ και τη μέση του πιο στενή, δύο χαρακτηριστικά που τον κάνουν να δείχνει σε καλύτερη φόρμα και (από εξελικτικής πλευράς) πιο επιθυμητό» σχολιάζει η ειδικός. Με άλλα λόγια,του αρέσεις και προσπαθεί να σε προσελκύσει.

8. Γέρνει προς το μέρος σου όταν μιλάς
Σε ένα μπαρ με φασαρία αυτό το σημάδι μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη σημασία. Όταν όμως μπορεί να σε ακούσει και γέρνει έτσι κι αλλιώς, αυτό σημαίνει πως ενδιαφέρεται για αυτά που έχεις να πεις – και για σένα, γενικά.

9. Φέρνει τη λεκάνη του προς το μέρος σου
«Επειδή η λεκάνη είναι σαφώς σεξουαλική», εξηγεί η Patti Wood, «συνήθως σημαίνει ερωτικό ενδιαφέρον – ή έλλειψή του. Αν τραβάει
τη λεκάνη του μακριά σου, πιθανότατα ισχύει το δεύτερο».

10. Βάζει τα χέρια του στους γοφούς του με τους αγκώνες ανοιχτούς στο πλάι
Επειδή αυτή η στάση καταλαμβάνει περισσότερο χώρο από το να στέκεται με τα χέρια ίσια στο πλάι, είναι ένα σημάδι αρσενικής δύναμης που χρησιμοποιούν οι άνδρες για να δείξουν φυσική ανωτερότητα. Σημαίνει πως αναζητά την προσοχή. Και αν το κάνει αυτό σχηματίζοντας γωνία προς το μέρος σου; Την αναζητά από σένα.

11. Αγγίζει το γόνατό σου ή μαζεύει τα μαλλιά σου πίσω από το αυτί σου
Όταν κάνει μια φυσική επαφή με μια άσχετη αφορμή, είναι μια δοκιμή για να δει πώς αντιδράς στο άγγιγμά του. «Επειδή το άγγιγμα είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί για να τσεκάρει τα όριά σου, μπορεί να σημαίνει πως ενδιαφέρεται μόνο για σεξ» επισημαίνει η Patti Wood. Αν του αρέσεις πραγματικά, όμως, μπορεί να αποτραβηχτεί πολύ αργά, χαμογελώντας γλυκά, που σημαίνει ότι θέλει να έχει περισσότερο χρόνο κοντά σου.

12. Μιλάει κουνώντας τα χέρια του
Οι άνδρες που μιλούν χειρονομώντας είναι γενικά καλοί στην επικοινωνία. Όσο πιο έντονες είναι οι χειρονομίες και όσο πιο πολλές τόσο περισσότερο του αρέσεις» σημειώνει η Tonya Reiman.

13. Περνάει τα χέρια του μέσα από τα μαλλιά του
Όταν τα πουλιά στη φύση καθαρίζουν το φτέρωμά τους για να δείχνουν πιο όμορφα, αυτό αποκαλείται καλλωπισμός – και στη γλώσσα του σώματος των ανθρώπων αυτό το στοιχείο δεν έχει διαφορετικό νόημα. «Αν γέρνει το κεφάλι μπροστά και φτιάχνει χαλαρά τα μαλλιά του και χαμογελάει, σημαίνει πως θέλει να δείχνει όμορφος για σένα» επισημαίνει η Patti Wood. «Αν όμως το κάνει καθώς σε πλησιάζει ή όταν τον πλησιάζεις εσύ, είναι αγχωμένος για την εμφάνισή του».
Σημείωση για τον εαυτό σου: αν σου αρέσει κι εσένα, αυτή μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να τον ανακουφίσεις με ένα κομπλιμέντο.

14. Χαϊδεύει το πρόσωπό του
«Τρία ζήτω για αυτόν τον άνδρα!» λέει η Patti Wood. «Δεν προσπαθεί να σε εντυπωσιάσει – προσπαθεί απλά να σε ακούσει».

15. Κάθεται με τα πόδια ανοιχτά
Αυτή είναι η πιο αρρενωπή κίνηση της γλώσσας του σώματος. «Το κάθισμα με ανοιχτά τα πόδια δείχνει ανδρισμό» αναφέρει η Patti Wood. Επειδή αυτή η θέση εκθέτει τα… ανδρικά του μέρη, τα οποία είναι γεμάτα από ευαίσθητες νευρικές απολήξεις, είναι και μια ευάλωτη θέση που θα μπορούσε να σημαίνει πως είναι πρόθυμος να ανοίξει τον εαυτό του για να σε γνωρίσει.

16. Τα δάχτυλα των ποδιών του δείχνουν προς το μέρος σου
Επειδή τα πέλματα συμμετέχουν στην αντίδραση «φυγή ή μάχη», που πυροδοτείται όταν είμαστε σε κίνδυνο, ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το ασυνείδητο – και μπορεί να είναι πολύ αποκαλυπτικά σε κοινωνικές καταστάσεις. «Τα πόδια τείνουν να δείχνουν προς τα εκεί που θέλει να πάει η καρδιά» υπογραμμίζει η Patti Wood.

17. Σταυρώνει τα πόδια του
Αν τα σταυρώνει με έναν τρόπο που γέρνει τον κορμό και το επάνω μέρος του σώματος μακριά σου, μπορεί να αδιαφορεί. Αν όμως σταυρώνει τα πόδια του και στρέφει το υπόλοιπο σώμα του προς εσένα, θα μπορούσε να σημαίνει πως είναι ντροπαλός.

18. Περπατάει δίπλα σου
«Αν είναι σταθερά δύο βήματα μπροστά σου, σημαίνει πως ενδιαφέρεται περισσότερο για τον εαυτό του παρά για σένα» εξηγεί η Patti Wood.