Η εποχιακή κατάθλιψη

Έχουν έρθει οι γιορτές και όλοι θέλουμε να τις περάσουμε με αγαπημένα μας πρόσωπα, ανταλλάσσοντας δώρα, τρώγοντας και γελώντας!

Δεν ισχύει αυτό όμως για όλους τους ανθρώπους καθώς πολλοί βιώνουν αυτό που χαρακτηρίζουμε ως κατάθλιψη των εορτών.

1. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου
Οι γιορτές είναι για να τις περνάμε με άτομα που αγαπάμε. Όμως μπορούν να γίνουν δυσβάσταχτες για αυτούς που έχουν χάσει κάποιον αγαπημένο τους άνθρωπο. Η περίοδος των γιορτών αναζωπυρώνει τα αισθήματα της απώλειας. Ακόμα και η θέα ανθρώπων που περνούν καλά μπορεί να αποβεί δύσκολη και σκληρή για κάποιον που έχει χάσει κάποιον δικό του.

2. Οι προσδοκίες
Οι προσδοκίες που έχουμε τις γιορτές είναι οτι πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι, να περνάμε όμορφα, να κάνουμε ειδυλλιακές διακοπές και να έχουμε ένα ταίρι που μας λατρεύει. Όταν κάποια από αυτές τις προσδοκίες δεν εκπληρώνεται, νιώθουμε θλίψη.

3. Οι οικογενειακές παρεξηγήσεις
Συχνά στις οικογενειακές συγκεντρώσεις μέσα στις γιορτές, βλέπουμε συγγενείς που αποφεύγουμε όλη την χρονιά και φυσικά πολλές φορές τα οικογενειακά τραπέζια καταλήγουν σε κουβέντες  που δημιουργούν παρεξηγήσεις και τσακωμούς. Επίσης πολλές φορές μέσα στην οικογένεια  υπάρχουν πιέσεις με συζητήσεις πότε θα παντρευτείς, πότε θα κάνεις παιδιά.

4. Οι οικονομικές δυσκολίες

Τα Χριστούγεννα νιώθουμε την ανάγκη να ξοδέψουμε λεφτά για δώρα, για το γιορτινό τραπέζι και κατ' επέκτασιν και για εμάς τους ίδιους. Όμως πολλές οικογένειες περνούν πολύ δύσκολα οικονομικά, δεν μπορούν να πάρουν στα παιδιά τους τα δώρα που θέλουν, δεν μπόρούν να κάνουν το τραπέζι ή το ταξίδι που ονειρεύονται. Αυτό το στρες μπορεί να οδηγήσει και σε κατάθλιψη, ειδικά τα Χριστούγεννα.

5. Η μοναξιά
Περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι νομίζουμε είναι μόνοι τους. Χωρίς οικογένεια, χωρίς σύντροφο, ή ακόμα και αν υπάρχουν αυτά, μόνοι τους συναισθηματικά. Την περίοδο των γιορτών, το αίσθημα της μοναξιάς εντείνεται. Επίσης πολλοί ηλικιωμένοι που ζουν μακριά από την οικογένειά τους ή που έχουν μείνει χωρίς οικογένεια ή που η οικογένειά τους δεν τους συμπεριλαμβάνει στον εορτασμό μπορεί να αισθάνονται ιδιαίτερα μόνοι και εγκαταλελειμένοι αυτήν την περίοδο.