Οι διαφορετικές μορφές που εκδηλώνεται

H κατάθλιψη αποτελεί τη νέα μορφή μάστιγας στη χώρα μας και τα συμπτώματα που εκδηλώνονται στον οργανσιμό μας ποικίλοΥΝ. Στην επιστήμη της ψυχιατρικής χαρακτηρίοζνται ως σωματομετατροπές.

Ποιες είναι αυτές;

1. Διαταραχές του ύπνου

Η αϋπνία και ο διακεκομμένος ύπνος είναι ένα πολύ σύνηθες σύμπτωμα. Παράλληλα όμως και οι πολλές ώρες ύπνου –πάνω από 10– αποτελούν ένδειξη της νόσου (υπερυπνία).

 

 

2. Πόνος στο στήθος

Εάν δεν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας τότε μπορεί να αποτελεί σημάδι κατάθλιψης. Ο πόνος είναι ένα συχνότατο ψυχοσωματικό σύμπτωμα των ψυχικών ασθενειών.

 

3. Κόπωση

Τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας μπορεί να αποτελούν προάγγελο της κατάθλιψης, εάν δεν οφείλονται στην έλλειψη ύπνου. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, όπου το ένα πρόβλημα εντείνει το άλλο.

 

4. Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις

Ένας χρόνιος πόνος αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κι αυτό μπορεί να οδηγήσει στο χρόνιο πόνο. Ο λόγος είναι ότι οι δύο παθήσεις επιδρούν με παρόμοιο τρόπο στα κέντρα του εγκεφάλου. 

 

 

5. Διαταραχές της πέψης

Η λειτουργία του εγκεφάλου επηρεάζεται άμεσα από τη λειτουργία του γαστρεντερικού και το αντίστροφο. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε στομαχόπονο ή ναυτία όταν αντιμετωπίζουμε στρες ή έντονες ανησυχίες. Έτσι, και η κατάθλιψη μπορεί να πυροδοτήσει την τάση προς έμετο, τη δυσπεψία, τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα.

 

6. Πονοκέφαλος

Ο χρόνιος πονοκέφαλος και οι ημικρανίες είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στους ασθενείς με κατάθλιψη. 

 

7. Σεξουαλική δυσλειτουργία

Η κατάθλιψη μειώνει δραστικά την ερωτική διάθεση.