Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το χειμώνα είναι λογικό να είναι κάπως πεσμένη η διάθεσή μας εξαιτίας του κρύου και της ατμόσφαιρας, που οι δύσκολες καιρικές συνθήκες σίγουρα δεν την καθιστούν και την πιο κατάλληλη εποχή για την ψυχολογία μας.

Πόσες φορές δεν έχετε νιώσει σαν να πέφτετε σε μιας μορφής κατάθλιψη άνευ λόγου και αιτίας όμως;

Πρόκειται ουσιαστικά για μια εποχική ψυχολογική διαταραχή, η οποία συμβαίνει εξαιτίας της έλλειψης ήλιου και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Αυτό που μπορεί να μη γνωρίζατε μέχρι σήμερα είναι το νέο είδος εποχικής συναισθηματικής διαταραχής που κάνει την ανοιξιάτικη περίοδο την εμφάνισή του!

Η κατάθλιψη που εμφανίζεται στις εποχές, χειμώνα, άνοιξη ή καλοκαίρι επηρεάζει περίπου το 10% του πληθυσμού.

 Στις γυναίκες η πάθηση είναι συχνότερη αλλά τα ποσοστά που αφορούν την Άνοιξη συγκεκριμένα είναι ακόμη χαμηλότερα.

Αυτά τα άτομα, ενώ το χειμώνα έχουν αυξημένη όρεξη, υπερυπνία και χαμηλή ενέργεια, το καλοκαίρι αλλάζουν και αποκτούν ακριβώς τα αντίθετα δηλαδή μειωμένη όρεξη, αϋπνία και αυξημένη ενέργεια. 

 Άγχος, αϋπνία, ευερεθιστότητα και εκνευρισμός είναι μερικά ακόμη συμπτώματα.

Ωστόσο υπάρχει τρόπος να μειωθούν όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και στοιχεία στη συμπεριφορά μας, είτε κάνοντας βόλτες, είτε πηγαίνοντας γυμναστήριο ή κάνονυτας ένα χόμπι που μας ευχαριστεί, είτε ακόμα και γνωριμίες μέσω social media στην περίπτωση που δεν ε΄χετε τη διάθεση να κουνηθείτε από το σπίτι σας!Μία βόλτα, ευχάριστες δραστηριότητες και κοινωνικοποίηση μπορεί να μειώσει την άσχημη αίσθηση.