Ποια είναι τα συμπτώματα του

Πήρε το όνομα του από την παραμυθένια ιστορία της πριγκίσσας με τα μακρυά μαλλιά που ζούσε σε ένα πύργο και ο λόγος είναι γιατί αυτή η ψυχική πάθηση ασχολείται με το τριχωτό της κεφαλής!

Το σύνδρομο της Ραπουνζέλ είναι μια εξαιρετικά σπάνια ιατρική πάθηση κατά την οποία το άτομο έχει την τάση να τρώει τα μαλλιά του.

Ο κλινικός ορός του συνδρόμου της Ραπουνζέλ είναι τριχοφαγία και μπορεί να αποβή μοιραίος για την υγεία του ασθενή.

Το ατόμο καταναλώνει τρίχες που δεν μπορεί να χωνέψει με αποτέλεσμα αυτές να συσσωρεύονται στο στομάχι του ασθενή δημιουργώντας μια μάζα, η οποία «εγκλωβίζεται» μέσα στο πεπτικό σύστημα. Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως αναγκαία για την αφαίρεση αυτής της μάζας καθώς, όπως προαναφέρθηκε, μπορει ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία και άλλες απειλητικές συνέπειες.

Οι πάσχοντες συνηθίζουν να τραβούν τα μαλλιά τους προκειμένου να καταφέρουν να φάνε την ρίζα του τριχωτού ή να μασουλήσουν την άκρη της.

Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο στην τριχοτιλλομανία, συνήθως είναι στρεσογόνοι και ο πόνος που δημιουργούν τραβόντας την τρίχα, τους ανακουφίζει. 

Το σύνδρομο Rapunzel πρωτοπεριγράφτηκε το 1779 από έναν Γάλλο γιατρό Μ. Baudamant και καταγράφτηκε στην ιατρική βιβλιογραφία από τον Vaughan και τους συναδέλφους του το 1968.