Δες από τι κινδυνεύεις

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η διακοπή της γυμναστικής μπορεί να οδηγήσει στην πολύ κακή ψυχολογία και χωρίς να το καταλάβετε στην κατάθλιψη.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 152 ενήλικες που σταμάτησαν να ασκούνται μετά από τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης, τρεις φορές την εβδομάδα, επί τουλάχιστον τρεις μήνες.

Οι μελέτες έδειξαν ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα αυξήθηκαν μετά την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα, δηλαδή σε πολύ σύντομο διάστημα από τη διακοπή της άσκησης.

 

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά το "κόψιμο δια ροπάλου" της άσκησης τα καταθλιπτικά συμπτώματα που αναπτύχθηκαν  δεν είχαν τους τυπικούς βιολογικούς δείκτες που εμφανίζουν συνήθως τα βιολογικά συμπτώματα.

Παρότι μεγάλος αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι η συστηματική άσκηση μπορεί να μειώσει και να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη, ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στην αντίστροφη σχέση, σύμφωνα με τον Baune.

Η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η διακοπή της άσκησης προκάλεσε την κατάθλιψη, αλλά ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις δύο καταστάσεις.

Αυτό πο έχει σημασία είναι να κατανοήσουν οι άνθρωποι τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην ψυχική τους ευεξία η απότομη διακοπή της συστηματικής άσκησης.