Τα συμπτώματα και η εκδήλωση της διαταραχής

To Capgras Syndrome θεωρείται μια από τις πιο σπάνιες διαταραχές του εγκεφάλου καθώς ο πάσχων νομίζει οτι οι τριγύρω του έχουν αντικατασταθεί από σωσίες.

Το σύνδρομο Capgras πήρε το όνομα του από τον γάλλο ψυχιάτρο Ζοζέφ Καπγκρά, ο οποίος έκανε την πρώτη διάγνωσή του το 1923.

 

Η πρώτη διάγνωση έγινε σε έναν ασθενή, ο οποίος νόμιζε οτι η σύζυγός του, κάποιος άλλος συγγενής ή φίλος του έχει αντικατασταθεί από έναν απατεώνα. 

Το άτομο που πάσχει από σύνδρομο Capgras δεν εμπιστεύεται τους οικείους του καθώς πιστεύει οτι έχουν αντικατασταθεί από σωσίες με αποτέλεσμα να νιώθει οτι δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί και να απομονώνεται.

 

Ο πάσχων είναι σταθερά πεπεισμένος ότι κάποιος από τους γύρω του έχει αντικατασταθεί από έναν πανομοιότυπο απατεώνα. Μπορεί να ανααγνωρίζουν τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους αλλά να έχουν εμμονή με ένα συγκεκριμένο, όπως να μην αναγνωρίζουν την μητέρα τους ακόμα και το ίδιο τους το παιδί. 

 

Αυτού του είδους το παραλήρημα συμβαίνει περισσότερο σε ανθρώπους με σχιζοφρένεια,αλλά πολλές φορές συμβαίνει και σε άτομα που έχουν επιληψία ή κάποιο τραύμα στο κεφάλι.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν έχει θεραπεία και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει τι ακριβώς προκαλεί αυτή την κατάσταση.