Τι κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι;
Γιατί δεν απλά "τυχεροί"

Πολλές φορές ακούγοντας την ιστορία ενός πετυχημένου ανθρώπου καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε όλη την τύχη με το μέρος του. Είναι μια σκέψη που έχουν κάνει οι περισσότεροι από εμάς. Αλλά αν αναλύσουμε πιο προσεκτικά τις καταστάσεις, θα δούμε ότι η τύχη έχει ελάχιστη σχέση με την επιτυχία. Αυτό που έχει σημασία είναι οι ενέργειες του φαινομενικά «τυχερού» προσώπου, καθώς και οι συμπεριφορές που επέλεξε με σύνεση να αποφύγει.

Σε μια έρευνα για την συγγραφή ενός βιβλίου στην οποία συμμετείχαν πάνω από 50 ηγέτες επιχειρήσεων, προέκυψε το συμπέρασμα ότι ενώ οι τυχεροί δίνουν προσοχή, δουλεύουν σκληρά και έχουν τεράστια ικανότητα να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες και να επιμένουν, διαθέτουν ωστόσο τα αντίθετα χαρακτηριστικά από αυτά που ακολουθούν.

Εδώ είναι πέντε πράγματα που οι «τυχεροί» άνθρωποι κάνουν που οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν:

1. Μιλούν σε ξένους

Η συζήτηση με τους ξένους είναι ο καλύτερος τρόπος να αυξηθεί η πιθανότητα, η σύμπτωση και η τύχη στη ζωή μας, επειδή μας επιτρέπει να συνδεθούμε με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Γιατί; Ποτέ δεν ξέρετε ποιον ή τι ξέρουν. Δεν κοστίζει τίποτα να προσεγγίσετε και να «χτίσετε» ένα δίκτυο, είτε είστε σε επιχειρηματικό περιβάλλον είτε συνομιλείτε με έναν ξένο σε διακοπές.

2. Κάνουν «ψιλοκουβεντούλα»

Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η «ψιλοκουβεντούλα» δεν αξίζει την προσπάθεια, υπάρχουν και εκείνοι που δημιουργούν τη δική τους τύχη βλέποντας αυτή την κουβέντα ως «γέφυρα». Η οικοδόμηση μιας σχέσης με αυτές τις… εισαγωγικές συνομιλίες μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικότερες συνομιλίες, σχέσεις και βασικές πληροφορίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αληθινές ευκαιρίες που «αλλάζουν» το παιχνίδι.

3. Παρακολουθούν και… κρυφακούν

Ενώ το να είναι κάποιος ένας άριστος ακροατής αρέσει πολύ στους ανθρώπους, μπορείτε να «αυξήσετε» τις ευκαιρίες σας, μη συμμετέχοντας ενεργά σε κάποια συνομιλία. Το να «κρυφακούν» είναι κάτι που οι φαινομενικά τυχεροί άνθρωποι κάνουν. Μερικές φορές θα ακούσετε κάτι – μια σκέψη, ένα γεγονός ή μια ιδέα – που θα προκαλέσει μια ενέργεια, μια αποκάλυψη ή μια ερώτηση.

4. Προσφέρουν και ζητούν βοήθεια

Το να είσαι σε θέση να κάνεις και τα δύο είναι το θεμέλιο της δικτύωσης. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν προσφέρουν μόνο υποστήριξη, αλλά επιτρέπουν και σε άλλους να γνωρίζουν ότι χρειάζονται βοήθεια και τι είδους βοήθεια. Και αναγνωρίζουν τη βοήθεια και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους.

5. «Απέχουν» από την περπατημένη

Αν και μπορεί να έχουν επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση και εμπειρίες σε έναν τομέα, οι τυχεροί συχνά αποφασίζουν να ακολουθήσουν έναν «άγνωστο» δρόμο…
Ο Jansen Chan είναι ένα παράδειγμα. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Berkeley ως αρχιτέκτονας, αλλά αποφάσισε ότι επιθυμούσε να συνεχίσει το πάθος του για τη δημιουργία και το σχεδιασμό γλυκών. Έτσι πήγε στη Γαλλία για να σπουδάσει και προσελήφθη ως σεφ ζαχαροπλαστικής στο Oceana της Νέας Υόρκης.

Σήμερα είναι διευθυντής pastry chef στο Διεθνές Κέντρο Μαγειρικής. Χρησιμοποιεί ακόμα τις δεξιότητές του στο σχεδιασμό, αλλά τώρα οι δημιουργίες του είναι βρώσιμες και εύγευστες!