Μπορεί η θεωρία να καταρρέει και οι κοντοί να είναι οι ωραίοι, αλλά είναι και οι πιο νευρικοί, σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας (Center for Disease Control) της Ατλάντα.
Οι ερευνητές έθεσαν ερωτήσεις σε δείγμα 600 αντρών ηλικίας 18-50 ετών. Στόχος ήταν να συσχετιστεί το φύλο, η εικόνα που έχει ένας άντρας για τον εαυτό του και η συμπεριφορά του με τη ροπή του προς τις ουσίες, τη βία και το έγκλημα.
Αυτό που προέκυψε ως συμπέρασμα είναι πως οι άντρες που δεν αισθάνονται αρρενωποί από όλους τους συμμετέχοντες, εμφανίζουν μεγαλύτερο ρίσκο προς τη διάπραξη βίας και εγκληματικών πράξεων.
Παράλληλα, όσοι αυτοχαρακτηρίστηκαν ως «λιγότερο αρρενωποί» εμφάνισαν τριπλάσια πιθανότητα να διαπράξουν βίαιη επίθεση με όπλο ή τραυματισμό.
Κάποια χρόνια πριν που λες, ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έκαναν λόγο περί «Συνδρόμου του Κοντού Άντρα», γνωστό και ως «Σύμπλεγμα του Ναπολέοντα». Για την ακρίβεια, επιβεβαίωσαν την ύπαρξή του.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέφεραν πως όσο μειώνεται το ύψος ενός ανθρώπου- άντρα ή γυναίκας- τόσο αυξάνεται η αίσθησή του ότι είναι ευάλωτος, καθώς και η πιθανότητα να εμφανίσει παρανοϊκή συμπεριφορά.
Μία κατάσταση που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο η σύγχρονη κοινωνία με τα πρότυπα ομορφιάς και ιδανικών διαστάσεων.
Τα κλισέ που θέλουν πιο εντυπωσιακούς και πιο καλοσχηματισμένους τους πιο ψηλούς ανθρώπους, δημιουργώντας σύνδρομα κατωτερότητας και συμπλεγματικές συμπεριφορές σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Κι αυτή η έρευνα επίσης βάζει το λιθαράκι του σ' αυτό το λάθος οικοδόμημα προτύπων.