Πόσες πιθανότητες υπάρχουν για να σου τύχει;

Η σεξουαλική σας ζωή είναι ενργή κι αυτό είναι πάρα πολύ καλό. Το θέμα βέβαια που μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί κάποια ανησυχία είναι το γεγονός ότι μπορεί να μην παίρνετε πάντα τις απαραίτητες προφυλάξεις! Κι αυτό όσο να 'ναι δημιουργεί ένα άγχος παραπάνω...

Δείτε επίσης:Προσπερματικά υγρά

Όπως γνωρίζεις παράγονται τα προσπερματικά υγρά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ουσιαστικά πρόκειται για υγρά που παράγονται από τους αδένες Cowper, οι οποίοι βρίσκονται κατά μήκος του ανδρικού αναπαραγωγικού/ουροποιητικού συστήματος.

Τα υγρά αυτά είναι διαυγή και διακρίνονται στην άκρη του πέους κατά τη διάρκεια μιας στύσης, αν και αυτό δεν συμβαίνει σε όλους τους άνδρες. Ο σκοπός των υγρών αυτών είναι να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση του όξινου περιβάλλοντος της ουρήθρας. Επίσης παρέχουν προστασία στο σπέρμα που… θα περάσει αργότερα μέσα από τους ίδιους σωλήνες.

Μπορεί να επέλθει εγκυμοσύνη από προσπερματικά υγρά;

Τα υγρά αυτά δεν περιέχουν σπερματοζωάρια.

Αυτό σημαίνει ότι από μόνα τους δεν είναι εφικτό να προκαλέσουν εγκυμοσύνη στη γυναίκα. Ωστόσο, μπορεί να έχει μείνει λίγο σπέρμα στην ουρήθρα από μία προηγούμενη εκσπερμάτιση. Τότε, ενδεχομένως, κάποια σπερματοζωάρια να μεταφερθούν μέσω των προσπερματικών υγρών στον κόλπο της γυναίκας.

 

 

Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να επέλθει εγκυμοσύνη από προσπερματικά υγρά. 

Γενικά, η πιθανότητα να μείνει μια γυναίκα έγκυος από προσπερματικά υγρά είναι πολύ μικρότερη από την πιθανότητα να μείνει έγκυος από το κανονικό σπέρμα, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανή.

Δείτε επίσης: Η αντισύλληψη σε σχέση με την ηλικία και τη σεξουαλική δραστηριότητα

Μια επιστημονική μελέτη του 2011 έδειξε ότι τα υγρά αυτά είναι πιθανό να περιέχουν και ενεργά/κινητικά σπερματοζωάρια. Επί συνόλου 27 αντρών που συμμετείχαν στην έρευνα, στους 11 εντοπίστηκαν σπερματοζωάρια μέσα στο προσπερματικό τους υγρό. Σε άλλους 10 υπήρχε μια “νορμάλ” αναλογία κινητικών σπερματοζωαρίων και στους υπόλοιπους δεν υπήρχε καθόλου σπέρμα στο προσπερματικό υγρό.

Συμπερασματικά, λοιπόν, όντως είναι εφικτό να επέλθει εγκυμοσύνη από προσπερματικά υγρά, αλλά αυτό είναι κάτι σπάνιο.