Υπάρχει ενδεχόμενο εγκυμοσύνης;

Τα προσπερματικά υγρά διευκολύνουν την εισχώρηση στον κόλπο της γυναίκας, αλλά δεν περιέχουν ικανή ποσότητα σπερματοζωαρίων ώστε να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο ένας άντρας, νομίζοντας ότι ελέγχει την εκσπερμάτισή του, να του διαφύγει μικρή ποσότητα σπέρματος χωρίς να το καταλάβει και αυτή η ποσότητα να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη.

Γενικά, η πιθανότητα να μείνει μια γυναίκα έγκυος από προσπερματικά υγρά είναι πολύ μικρότερη από την πιθανότητα να μείνει έγκυος από το κανονικό σπέρμα, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανή.

Μια επιστημονική μελέτη του 2011 έδειξε ότι τα υγρά αυτά είναι πιθανό να περιέχουν και ενεργά/κινητικά σπερματοζωάρια. Επί συνόλου 27 αντρών που συμμετείχαν στην έρευνα, στους 11 εντοπίστηκαν σπερματοζωάρια μέσα στο προσπερματικό τους υγρό. Σε άλλους 10 υπήρχε μια “νορμάλ” αναλογία κινητικών σπερματοζωαρίων και στους υπόλοιπους δεν υπήρχε καθόλου σπέρμα στο προσπερματικό υγρό.

Συμπερασματικά, λοιπόν, όντως είναι εφικτό να επέλθει εγκυμοσύνη από προσπερματικά υγρά, αλλά αυτό είναι κάτι σπάνιο.

Φυσικά η διακεκομμένη επαφή δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης και ακόμη δεν σε προφυλάσσει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η πιο ασφαλής και εύκολη μέθοδος αντισύλληψης παραμένει το προφυλακτικό.