Τι πρέπει να προσέξεις για να μη σου τύχει

Είναι γνωστός ο μύθος του νάρκισσου, του νεαρού άνδρα, ο οποίος δεν κατάφερε να αγαπήσει και να έχει μια σχέση παρόλο που φημιζόταν για την ομορφιά του. Επίσης, ο μύθος αναφέρει τον ανεκπλήρωτο έρωτα που είχε η νύμφη Ηχώ για τον Νάρκισσο. Η νύμφη παρασύρθηκε από την απαράμιλλη ομορφιά του και τον ερωτεύτηκε παράφορα. Χωρίς αποτέλεσμα όμως καθώς ο Νάρκισσος απλά περιφερόταν θαυμάζοντας τον εαυτό του και αδιαφορούσε για τον έρωτα της Ηχούς. Η Ηχώ παρέμεινε να τον καλεί συνεχώς, με συνέπεια η φωνή της να εξασθενεί διαρκώς, σε βαθμό που ακούγονταν μόνο οι τελευταίες συλλαβές (ηχώ) και τελικά να «σβήσει».

Ο παραπάνω μύθος μιλάει με συμβολικό τρόπο για τις καταστροφικές συνέπειες του ναρκισσισμού στις ερωτικές σχέσεις.

Ο νάρκισσος δεν έχει την ικανότητα να αγαπήσει καθώς εστιάζει υπερβολικά στη δική του οντότητα και εικόνα, αδιαφορώντας για το πώς νιώθει ο άλλος. 

Αυτός που ασχολείται όλη την ώρα με τον εαυτό του και την ομορφιά του και θεωρεί τον εαυτό του ως τον πιο ξεχωριστό από όλους τους ανθρώπους,  πιστεύειπως όλοι γύρω του είναι υποδεέστεροι και πως πρέπει να του κάνουν και όλα τα χατήρια.

Πρόκειται για νάρκισσο χαρακτήρα, ο οποίος θέλει να ακούει συνέχεια καλά λόγια και να τον θαυμάζουν όλοι! Αυτο που τον ενδιαφέρει μονάχα είναι ο εαυτούλης του και δεν μπορεί να κα΄νει φυσιολογικές σχέσεις καθώς δεν μπορεί να νατιληφθεί τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Για την κατηγορία αυτών των ατόμων υπάρχει μόνο ο εαυτούλης τους!

Ο νάρκισσος παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα γοητευτικός, όμορφος, με ωραίο ντύσιμο και ετοιμόλογος. Η σύντροφος του μιλάει κολακευτικά και αυτό ακριβώς «θρέφει» έναν νάρκισσο ο οποίος «φουσκώνει» την αυτοπεποίθησή του. Όμως τελικά μένει μόνο σε αυτό, να παίρνει μόνο για να δυναμώνει τον εγωισμό του και δεν δίνει.

Αυτό μπορεί να κατοπτρίζεται και στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Ο νάρκισσος άνδρας θα «προσφέρει» ερωτικά μόνο όταν ο ίδιος θα θέλει να βρεθούν. Άλλες φορές, όταν η σύντροφος θελήσει εκείνη να πάρει πρωτοβουλία θα ακούσει αμέτρητες δικαιολογίες για ποιο λόγο να μην έχουν σεξουαλική επαφή.

Επίσης, όσον αφορά τη σεξουαλική λειτουργία, ο άνδρας νάρκισσος παρουσιάζει συχνά διαταραχές της εκσπερμάτισης. Ιδιαίτερα, η πρόωρη εκσπερμάτιση, μπορεί να γίνει εξηγηθεί καθώς ο νάρκισσος ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη δίκη του ευχαρίστηση ενώ της συντρόφου του μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. 

Ακόμη η απιστία είναι «εύκολο βήμα» για τον νάρκισσο. Θα δημιουργήσει στο μυαλό του όλες εκείνες τις σκέψεις «δε μου είναι αρκετή, έχω αρχίσει και βαριέμαι κ.ά.» για να απενοχοποιήσει τον εαυτό ώστε να προχωρήσει να την κάνει.

Και ακόμη και αν αποκαλυφθεί η απιστία, όχι μόνο δε θα υπολογίσει την ανεπανόρθωτη συναισθηματική ζημιά που προκαλεί στη σύντροφο αλλά θα σκαρφιστεί πολλές δικαιολογίες, όπως «εσύ φταις που δεν ήμασταν καλά σεξουαλικά» για μην αναλάβει την ευθύνη της πράξης του.

Πολλές γυναίκες που βίωσαν μια σχέση με έναν άνδρα νάρκισσο αισθάνονται ότι έπεσαν θύμα εκμετάλλευσης, ότι «στέρεψαν» συναισθηματικά και έφτασαν μέχρι και να νιώθουν κακοποίηση.