Tι γιορτάζουμε τις Απόκριες
Πως συνδέονται με τα αρχαία Ανθεστήρια;

Αποκριά ετυμολογικά βγαίνει από τις λέξεις Από και Κρέω δηλαδή κάνω αποχή από το κρέας.

Ουσιαστικά οι απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή και ουσιαστικά είναι οι εβδομάδες πριν την Νηστεία του Πάσχα!

 

Τις Απόκριες μονοπωλούν το ενδιαφέρον τα καρναβάλια που προέρχονται από την λατινική λέξη Carneval, Carnevale, συνθετικό των λέξεων  Carne=κρέας και Vale=περνάει.

Οι γιορτές αυτές έχουν τις ρίζες τους στην Αρχαία Ελλάδα και ήταν αφιερωμένες στην έκπτωση του θεού Κρόνου, «Σατουρνάλια» και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων.

Σε αυτές τις γιορτές οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο προς τιμή του Θεού Διόνυσου.

Επίσης παλιά γιόρταζαν την έναρξη της νέας χρονιάς, με την αναγέννηση της φύσης και φυσικά τον Ερχομό της Περσεφόνης, γεγονός που σηματοδοτεί τον ερχομό της Άνοιξης από την Θεά Δήμητρα.

 

Η περιόδος των 3 εβδομάδων περίκλυε πολλές γιορτές όπως αυτές των Αρχαίων Ελλήνων τα Ανθεστήρια, την μετάβαση από τον χειμ'ωνα στην Άνοιξη!

Πίστευαν τότε πως κατά την διάρκεια των Ανθεστήριων άνοιγαν οι πύλες του Άδη και για 2 μέρες οι ψυχές των νεκρών ανέβαιναν στον κόσμο των ζωντανών, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος για να αναπαραστήσει τις ψυχές μεταμφιεζόταν και συμπεριφερόταν περίεργα σε συνδυασμό με περίεργο χορό