Ειδικά κάποιον που μας έχει πληγώσει

Το κακό που έρχεται με την προδοσία είναι ένα ουσιαστικό μέρος κάθε θεραπευτικής διαδικασίας. Αλλά μερικοί από εμάς τείνουν να πνίγουν αυτά τα συναισθήματα, προτιμώντας να κρατούν τον πόνο μέσα τους. Λοιπόν, δεν υπάρχουν καθορισμένες κατευθυντήριες γραμμές ή ένας καθολικός νόμος για τον τρόπο αντιμετώπισης των συναισθημάτων σας, οπότε αν αυτό σας βοηθ'αει δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, εάν καταπιέζετε αυτά τα συναισθήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο ζημιά μπορείτε να προακλέσετε στον εαυτό σας.

Θυμηθείτε, η συγχώρεση δεν αφορά πάντα το άτομο που σας έχει αδικηθεί ή σας βλάψει. Η συγχώρεση είναι για σένα. Έχει να κάνει αποκλειστικά με την ψυχική σας ευεξία και υγεία. Στην πραγματικότητα, εδώ είναι μερικά μάλλον εκπληκτικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η αμαρτία στον εγκέφαλό σας!

1. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

 

 

Η συγχώρεση όχι μόνο έχει αντίκτυπο στην ψυχή σας, αλλά εκδηλώνεται και θετικά στο σώμα σας! Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη είναι πώς μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος κάποιου. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 που διεξήχθη σε ασθενείς που μόλις είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας αρτηρίας, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που είχαν περάσει τη διαδικασία συγχώρεσης (μετά τη χειρουργική επέμβαση) εμφάνισαν αυξημένη βελτίωση στη ροή αίματος προς την καρδιά τους σε σύγκριση με εκείνους τους ασθενείς που έλαβαν μόνο την τυπική ιατρική θεραπεία με αντικαταθληπτικά και ενισχυτικά διάθεσης.

 

2. Μειώνει τα στεφανιαία προβλήματα

 

 

Σε έναν κόσμο όπου η καρδιακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου, αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως καλή είδηση! Προφανώς, μόλις μπορέσετε να φτάσετε σε ένα σημείο όπου μπορείτε να συγχωρήσετε κάποιον, αυτό μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία καρδιακά προβλήματα! Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησαν οι Sonjia Lyubomirsky και Charlotte Witvliev, οι άνθρωποι που τείνουν να συγχωρούν ευκολότερα έχουν επίσης, κατά τα φαινόμενα, σημαντικά μικρότερο αριθμό στεφανιαίων καρδιακών προβλημάτων σε σύγκριση με εκείνους που δυσκολεύονται να συγχωρήσουν και κρατούν μέσα τον πόνο τους.

 

3. Αποτρέπει τις ψυχικές βλάβες

 

 

Έχουν γίνει πολλές μελέτες στο παρελθόν που έχουν επικεντρωθεί στην αποκρυπτογράφηση της σχέσης μεταξύ της συγχώρεσης και της συναισθηματικής και ψυχικής κατάστασης ενός ατόμου. Μεταξύ αυτών, διεξήχθη ένα συγκεκριμένο πρωτοποριακό ερευνητικό έργο το 2009 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Neuroscience and Science. Η έρευνα σκιαγράφησε βασικά τις αποδεδειγμένες αρνητικές συνέπειες που μπορεί κανείς να επιδείξει όταν κρατάει μέσα του τον πόνο από ψέματα ή τυχόν προδοσίες:

Απελπισία: Εκείνοι που κρατούν τις μνησικακίες τους, την οργή τους και τον πόνο τους έχει αποδειχθεί ότι έχουν αυξημένο άγχος και επεισόδια κατάθλιψης. Πρόκειται για σοβαρά προβλήματα, τα οποία απαιτούν εκτεταμένες παρεμβάσεις και συμβουλές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτούνται ακόμη και συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξάρτηση.
Παρεμπόδιση γνωστικών δεξιοτήτων: Όταν κάποιος αναρωτιέται για μια μακροχρόνια βλάβη, προκαλεί στον εγκέφαλό σας την απελευθέρωση χημικών ουσιών που ανταποκρίνονται στο στρες όπως η νορεπινεφρίνη και η κορτιζόλη. Αυτές οι ενδογενείς χημικές ουσίες αποτελούν ουσιαστικά μέρος της αντίδρασης "πάλης ή πτήσης" του σώματός μας και έχουν μια τάση να καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο για μας να σκέφτονται με έναν ορθολογικό τρόπο - ο οποίος, ως εκ τούτου, καταστέλλει τη δημιουργικότητα κάποιου και εμποδίζει τις δυνατότητες επίλυσης των όποιων προβλημάτων του.

Κακή μνήμη: Η νορεπινεφρίνη και η κορτιζόλη έχουν και άλλες αρνητικές επιπτώσεις. Όταν επαναλαμβάνετε ένα επώδυνο περιστατικό ξανά και ξανά, υποτάσσετε συνεχώς τον εγκέφαλό σας στις συνέπειες αυτών των χημικών ουσιών που προκαλούν στρες, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ατροφία του εγκεφάλου. Και ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία στον εγκέφαλο είναι ο ιππόκαμπος  που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη μνήμη.
Αυξημένη ευαισθησία: Η κατοχή των ίδιων αρνητικών σκέψεων από καιρό δημιουργεί «μονοπάτια» στον εγκέφαλό σας, γεγονός που καθιστά όλο και πιο εύκολο για τον εγκέφαλό σας να αποκτά συνεχώς πρόσβαση σε αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις. Αυτό ξεκινά έναν φαύλο κύκλο, όπου η ανικανότητα να συγχωρεθεί κάποιος αυξάνει πραγματικά τον κίνδυνο να αισθανθεί πόνο ακόμα πιο οξύ.

 

4. Παρέχει ψυχικά οφέλη

 

 

Μια άλλη μελέτη που διερεύνησε τις συνέπειες της συγχώρεσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο αφορούσε τη χρήση σαρωτών μαγνητικής τομογραφίας και διεξήχθη από τον Dr. Tom Farrow, κλινικό ψυχολόγο του Ηνωμένου Βασιλείου στο Πανεπιστήμιο του Sheffield . Η έρευνα του Dr. Farrow έδειξε ουσιαστικά ότι μόλις ο εγκέφαλός μας επιτύχει την ικανότητα να αφήσει και να συγχωρήσει ενεργοποιεί τον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου μας.

Τώρα, ο φλοιός είναι ένα πρόσφατα εξελισσόμενο τμήμα της ανατομίας του εγκεφάλου μας και οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ενεργοποίησή του μπορεί να αποφέρει οφέλη όπως πιο ενσυναίσθητη και ορθολογική σκέψη, αυξημένη αίσθηση ακεραιότητας (ο μετωπικός φλοιός συμβαίνει επίσης ως ηθική του εγκεφάλου μας κέντρο) και μια καλύτερη αντίληψη για τη ζωή (λόγω της απελευθέρωσης περισσότερων χημικών ουσιών που αισθάνονται καλά στον εγκέφαλο).

Η συγχώρεση είναι μια πράξη καλοσύνης - περισσότερο για σας από ό, τι ο άνθρωπος που σας έχει τραυματίσει ή σας προδόσει.

Ως εκ τούτου, αφήστε τον πόνο που κρατάτε μέσα στην καρδιά σας, αφήστε την διαδικασία φυσικής θεραπείας του εγκεφάλου σας και απολαύστε την ψυχική ηρεμία και την καλή σωματική υγεία που μόνο η συναισθηματική ειρήνη μπορεί να σας φέρει.