Δείτε ποιες είναι

Μην κατηγορείτε μόνο τα γονίδια σας για το μικρό σας ανάστημα!

Εκτός από τη γενετική σας δομή, η σωστή ποσότητα τροφής και βιταμινών είναι επίσης σημαντική για να καθοριστεί το ύψος σας.

Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί με τη διατήρηση μιας σωστής διατροφής, ισορροπημένης με όλα τα είδη θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων όλων των βασικών βιταμινών και μετάλλων. Ναι, δεν είναι μόνο μια βιταμίνη που βοηθά το σώμα σας να αναπτυχθεί. Αντ 'αυτού, το σώμα σας απαιτεί διαφορετικές βιταμίνες και ανόργανα άλατα.

Οι βιταμίνες που απαιτεί το σώμα σας είναι βιταμίνη Β1, Β2, D, C και ανόργανα συστατικά όπως ασβέστιο και φώσφορος.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφής πλούσιας σε μία μόνο βιταμίνη δεν θα οδηγήσει στην επίτευξη του βέλτιστου ύψους. Έτσι, είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια ισορροπημένη διατροφή για να φτάσετε στο επιθυμητό γενετικού ύψους και μάλιστα να το ξεπεράσετ κιόλας. 

Δείτε αναλυτικά ποιες βιταμίνες χρειάζονται:

1. Βιταμίνη D

 

 

Αυτή είναι η πιο σημαντική βιταμίνη που συμβάλλει στην παραγωγή ισχυρών οστών. Όταν ένα άτομο δεν παίρνει τη βιταμίνη D στην απαιτούμενη δόση, τα οστά και τα δόντια του γίνονται αδύναμα. Εκτός από το φως του ήλιου, που είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D, μπορείτε επίσης να αυξήσετε την πρόσληψη του, συμπεριλαμβάνοντας πλούσιες σε βιταμίνη D τροφές στη διατροφή σας, όπως το γάλα, τις ντομάτες, τα εσπεριδοειδή, τις πατάτες και το κουνουπίδι. Αυτό σίγουρα θα σας επιτρέψει να επιτύχετε το ύψος που θέλετε να φτάσετε γενετικά. Η βιταμίνη D συμβάλλει επίσης στην αύξηση του ύψους βοηθώντας το σώμα να απορροφήσει αποτελεσματικά τον φώσφορο και το ασβέστιο που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των οστών.

 

2. Βιταμίνη Β1

 

 

Αυτή η βιταμίνη είναι χρήσιμη για την προώθηση της ανάπτυξης του σώματος. Βοηθά επίσης στην τακτοποίηση της διαδικασίας πέψης. Η βιταμίνη Β1 συμβάλλει στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς και νευρικού συστήματος, τα οποία παρέχουν στα όργανα σας τακτική παροχή αίματος, επιτρέποντας στον οργανισμό να αναπτυχθεί. Ορισμένες κοινές πηγές βιταμίνης Β1 είναι το ρύζι, τα φιστίκια, το χοιρινό κρέας και η σόγια.

 

3. Βιταμίνη Β2

 

 

 Είναι μια κρίσιμη βιταμίνη που βοηθά στην αύξηση του ύψους. Προωθεί την ανάπτυξη των οστών, του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Τρόφιμα πλούσια σε ριβοφλαβίνη περιλαμβάνουν τα αυγά, τα ψάρια, το γάλα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

4. Βιταμίνη C

 

 

 

Αυτή η βιταμίνη είναι επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ που βοηθά στην ενίσχυση των οστών και των δοντιών και στην προώθηση της ανάπτυξής τους. Είναι ένα πλούσιο αντιοξειδωτικό και αποτρέπει την ασθένεια, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ανάπτυξης του οργανισμού σε νεαρή ηλικία. Πλούσιες πηγές αυτής της βιταμίνης είναι οι ντομάτες, οι πατάτες, τα εσπεριδοειδή και τα μούρα.

Ωστόσο, μόνο οι βιταμίνες δεν θα εξασφαλίσουν ότι θα φτάσετε στο μέγιστο ύψος σας.

Είναι επίσης σημαντικό να συμπεριληφθούν τα απαραίτητα μέταλλα στη διατροφή σας, όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος, προκειμένου να επιτευχθεί το γενετικό σας δυναμικό.

5. Ασβέστιο

 

 

Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιταχύνει την ανάπτυξη των οστών. Η κανονική πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία και τη δύναμη των οστών σας. Οι κυριότερες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μαζί με το ασβέστιο, ο φωσφόρος βοηθά επίσης στην προώθηση της ανάπτυξης των οστών.

Κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόσληψη ασβεστίου ανά ηλικία:
1 έως 3 έτη: 500 mg ασβεστίου
4 έως 8 έτη: 800 mg ασβεστίου
9 έως 18 ετών: 1300 mg ασβεστίου
19 έως 50 ετών και άνω: 1000 έως 1200 mg ασβεστίου

Ορισμένες από τις πλουσιότερες πηγές φωσφόρου περιλαμβάνουν τα ψάρια, τα φιστίκια, τα ποτά κολά και το κρέας.

Είναι σημαντικό να συνδυάσετε μια ισορροπημένη διατροφή με ένα καλό πρόγραμμα άσκησης για να αντλήσετε τα μέγιστα οφέλη από το φαγητό που τρώτε. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να απολαύσουν αθλήματα όπως η αεροβική γυμναστική, το κολύμπι και το ποδήλατο. Αυτά τα αθλήματα βοηθούν στην άσκηση όλων των τμημάτων του σώματος, αυξάνοντας το μεταβολισμό του σώματος και μαζί συμβάλλουν στην αύξηση του ύψους.