Για να κοιμάσαι σαν πουλάκι

Ίσως να μην το γνωρίζεις, αλλά το γεγονός ότι οι ενήλικες χρειάζονται μικρούς ύπνους είναι το μόνο βέβαιο.

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, ανεξάρτητα από το χρόνο που θα καταφέρεις να αφιερώσεις στον ύπνο:

15 με 20 λεπτά: μία μικρή σιέστα, μπορεί να ενισχύσει την εγρήγορση.

30 λεπτά: Μπορεί να αντισταθμίσει τη φλεγμονή που προκαλείται μετά από έναν κακό νυχτερινό ύπνο.

45 λεπτά: Αν κοιμηθείς για 45 λεπτά μπορείς να βελτιώσεις τη μνήμη σου και να χαμηλώσεις την αρτηριακή σου πίεση.

60 λεπτά: Μία ολόκληρη ώρα ύπνου σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις τη μεσημεριανή υπνηλία καλύτερα από ένα φλιτζάνι καφέ, λένε οι ερευνητές.

90 λεπτά: Ένας πλήρης κύκλος ύπνου αποκαθιστά την ενέργεια και χαλαρώνει τους μυς.

Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς καλά το βράδυ, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φαγητού 2 ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να σε κάνει να κοιμηθείς νωρίτερα και για περισσότερη ώρα.

Αυτές είναι οι τροφές για καλό ύπνο που σε βοηθούν να κοιμάσαι καλύτερα:

 

Το πλιγούρι βρώμης

Ένα ζεστό μπολ με πλιγούρι βρώμης λίγες ώρες πριν κοιμηθείς μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο αν υποφέρεις από αϋπνίες. Το μαγνήσιο, το κάλιο, ο φώσφορος και το ασβέστιο που περιέχει είναι γνωστό ότι προκαλούν υπνηλία. Επίσης, το πλιγούρι βρώμης είναι αρκετά χορταστικό και μπορεί να σε κάνει να νιώσεις νωρίτερα το άγγιγμα του Μορφέα.

Δημητριακά

Ένας υπέροχος τρόπος να ξεκινήσεις την ημέρα σου είναι με ένα μπολ με δημητριακά. Γνωρίζεις , όμως, ότι αυτός είναι και ένας εξαιρετικός τρόπος να την τελειώσεις; Ειδικά αν δεν μπορείς να κοιμηθείς με τίποτα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες των δημητριακών μπορούν να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς ευκολότερα, ισορροπώντας τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα σου.

 

Βραστό αυγό

Η πρωτεΐνη δε χτίζει μόνο μύες αλλά προκαλεί και πιο εύκολο ύπνο το βράδυ. Ένα καλά βρασμένο αυγό είναι γεμάτο με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη, βοηθώντας σε να πέσεις για ύπνο και-το πιο σημαντικό- να κοιμηθείς για περισσότερο.  

 

 

Μπανάνα

Το μαγνήσιο και το κάλιο διευκολύνουν τη χαλάρωση των μυών, βοηθώντας σε να κλείσεις πιο γρήγορα μάτι το βράδυ. Οι μπανάνες, επίσης, σου προσφέρουν την τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που προκαλεί ηρεμία και ένα αίσθημα ύπνου.

 

Αμύγδαλα

Υπάρχουν δύο πράγματα στα αμύγδαλα που σε βοηθούν να κοιμηθείς τη νύχτα: Το μαγνήσιο που χαλαρώνει τους μύες και η τρυπτοφάνη που σε κοιμίζει.

 

Τσάι χωρίς καφεΐνη

Το τσάι που δεν περιέχει τη διεγερτική καφεΐνη, βοηθάει να ηρεμήσει το ταλαιπωρημένο σώμα και πνεύμα σου, διευκολύνοντας την προσπάθειά σου να κοιμηθείς. Οι άνθρωποι που έχουν στερηθεί ύπνου μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά πίνοντας τσάι με γιασεμί ή χαμομήλι. Την ίδια δουλειά κάνει και το πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη.