Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Ελλάδα άφησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τα χειρότερα μετά και την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική. Απαντώντας στην ερώτηση των δημοσιογράφων αν το ενδεχόμενο ενός lockdown είναι ξανά στο τραπέζι, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Θα πω ότι πάντα έχουμε πει ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Οτι το πρόβλημα είναι μπροστά μας, εξελίσσεται και παίρνουμε πάντα τα μέτρα που χρειάζονται».
«Δεν αποκλείουμε τίποτα όταν έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα και στο αρχικό δίλημμα μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα, είναι ψευτοδίλημμα, και όταν αντιμετωπίζεις την υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεις και τις συνέπειες στην οικονομία», συνέχισε ο κ. Πέτσας.
«Mας ανησυχεί η έξαρση των κρουσμάτων διεθνώς το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες μέρες είδαμε μια κατάσταση στη Γαλλία και το Ισραήλ, δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της περιοχής μας, που έδειξε ότι μέσα σε 2-3 μέρες πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Στη Γαλλία από 2.000-3.000 κρούσματα την ημέρα, ξαφνικά ξεπέρασαν τις 10.000. Στο Ισραήλ έχει επιβληθεί lockdown, οπότε βλέποντας τα πολλά κρούσματα, στην Αττική ιδίως, και σε ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας, θέλουμε να είμαστε πάντα μπροστά από την καμπύλη και όχι μετά», είπε νωρίτερα.
Ερωτηθείς αν ο σκοπός είναι να αποφύγουμε το lockdown, ο ίδιος ανέφερε πως «θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και τα χειρότερα φυσικά είναι ένα lockdown. Θέλουμε όμως πάνω απ' όλα να μην κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας, που αν έχει τέτοια πίεση το σύστημα της υγείας μπορεί να μη βρουν τη φροντίδα που τους αξίζει».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη χαλάρωση των μέτρων μετά το lockdown και για την πίεση που εμφανίστηκε στα αστικά κέντρα στο τέλος του καλοκαιριού.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, εξελίσσεται, και παίρνουμε πάντα τα μέτρα που χρειάζονται».
Οπως εξήγησε, «δεν είμαστε ακόμη στο lockdown, αλλά όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι», προσθέτοντας πως «θέλουμε να προλάβουμε την κατάσταση και να μη φτάσουμε εκεί που είναι η Γαλλία, με 10.000 κρούσματα κάθε ημέρα, ή το Ισραήλ που επανέφερε την καραντίνα».
«Είμαστε σε ένα στάδιο που οι υπόλοιποι έξι μήνες που απομένουν μέχρι να είμαστε σε ένα περιβάλλον που αρκετός κόσμος θα έχει εμβολιαστεί, αν όλα πάνε καλά από τον Δεκέμβριο και μετά, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Θα είναι δύσκολοι έξι μήνες. Το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο θα οδηγήσει και τις αποφάσεις μας», σημείωσε σε άλλο σημείο ο κ. Πέτσας.
«Καμπανάκι» για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα έκρουσαν νωρίτερα λοιμωξιολόγοι.
Ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα, θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.
«Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων, που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική, το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα», ανέφερε ο κ. Λαζανάς.
Όπως ο ίδιος ανέφερε δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα και αυτό ήταν που οδήγησε στα νέα μέτρα. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο» ενώ επεσήμανε πως αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά.
Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως το επόμενο μέτρα θα μπορούσαν να είναι το lockdown, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι.