Το σχέδιο για τον εμβολιασμό όλων των πολιτών προχωρά με γοργούς ρυθμούς και πηγές από την κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι ακόμα κι από τον Σεπτέμβριο θα κυκλοφορούμε χωρίς μάσκες.
Μάλιστα, από σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για την ηλικιακή ομάδα των 35 ως 39 ετών και θα μπορεί από σήμερα 26/05 να κλείνει ραντεβού για τα τέσσερα διαθέσιμα (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca). Ο λόγος για τους πολίτες από 35 ως 39 ετών που πλέον έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα, καθώς μέχρι σήμερα έκλειναν ραντεβού για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca.
Ο στόχος είναι μέχρι τις 7 Ιουνίου να έχει ανοίξει η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες πολίτες της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την προσεχή Δευτέρα 31/05 είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια και για τους 30 ως 34 ετών και ακολούθως να πάρουν σειρά για εμβολιασμό και οι 18 ως 29, που ακόμα δεν έχουν πρόσβαση στο emvolio.gov.gr έτσι ώστε να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.
Στην ηλιακή ομάδα 40-44 ετών ήδη έχουν κλειστεί 145 χιλιάδες ραντεβού. Η πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή.
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς ανά ηλικιακή ομάδα:
Στους 85 ετών και άνω έχει κάνει την πρώτη δόση το 65%
Στους 80- 84 το 66%
Στους 75-79 το 76%
Στους 70- 74 το 66%
Στους 65-69 το 57%
Στους 60- 64 το 59%
Στους 55- 59 το 40%
Στους 50- 54το 41%
Στους 45-49 το 26%
Για τις δόσεις, αναμένεται ακόμη η επιβεβαίωση από την Johnson για τις παραδόσεις του Ιουνίου.
Για το σχήμα εμβολιασμού όσων έχουν νοσήσει μίλησε στη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, αυτό περιελάμβανε δύο δόσεις εμβολιασμού μετά από τρεις μήνες. Όμως μελέτες έδειξαν πως η ανοσία ήταν μεγαλύτερης διάρκειας, που μπορεί να ξεπερνά και τους δώδεκα μήνες.
Από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφασίστηκε η τροποποίηση του σχεδιασμού, που πλέον περιλαμβάνει μόνο μια δόση, που έχει το χαρακτήρα της επαναληπτικής δόσης. Αυτή θα γίνει από έξι έως δώδεκα μήνες μετά τη νόσηση.
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και σε μια μελέτη που έδειξε πως οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προσέφεραν 86% και της AstraZeneca 60-66% προστασία έναντι των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν στην Μεγάλη Βρετανία, αλλά και της ινδικής, σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων προστασίας.
Υπογράμμισε ακόμη πως είναι λάθος να παραλείπεται η δεύτερη δόση του εμβολίου, εάν υπήρξαν ενοχλητικά συμπτώματα κατά την πρώτη δόση.
Για τις θηλάζουσες είπε πως μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, όπως και οι έγκυες γυναίκες, για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός με εμβόλιο mRNA.