Αρθρίτιδα και βλαστοκύτταρα
Επιδιόρθωση αντί για αντικατάσταση!

Τι είναι η αρθρίτιδα

Αρθρίτιδα είναι η προοδευτική φθορά και καταστροφή μιας άρθρωσης λόγω βλάβης του αρθρικού χόνδρου που  προκαλείται από εκφύλιση με την πάροδο του χρόνου (εκφυλιστική),  τραυματισμό (μετατραυματική), είτε από φλεγμονώδη διεργασία.

Η αρθρίτιδα γόνατος   είναι ένα σοβαρό πρόβλημα διότι  απασχολεί έναν στους πέντε ενήλικες , τα δύο τρίτα των πασχόντων είναι κάτω των 60 ετών, είναι η πιο συχνή αιτία απουσίας από την εργασία και συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κόστος σε ένα σύστημα υγείας (φάρμακα, φυσικοθεραπείες, χειρουργεία).Τα κύρια συμπτώματα είναι άλγος , δυσκαμψία, οίδημα, κριγμός, αστάθεια, δυσχέρεια βάδισης και περιορισμός της κινητικότητας. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το στάδιο της οστεοαρθρίτιδας , από τις συνοδές βλάβες (ρήξη μηνίσκων και συνδέσμων), τον  ανατομικό άξονα του κάτω άκρου και την ηλικία του ασθενούς.   

Πως αντιμετωπίζεται

Σε αρχόμενα στάδια συστήνουμε απώλεια βάρους, μυϊκή ενδυνάμωση, κολύμβηση , πελματογράφημα και κατασκευή εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων, συμπληρώματα κολλαγόνου, χονδροϊτίνης-γλυκοζαμίνης,  φυσικοθεραπείες, αποφυγή δραστηριοτήτων όπως σκαλοπάτια , γονατίσματα, τρέξιμο στην άσφαλτο και ενδαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού οξέως η αυτόλογων αυξητικών παραγόντων όπως το PRP. Όταν η οστεοαρθρίτιδα βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο η αντικατάσταση της άρθρωσης (ολική αρθροπλαστική) είναι η χειρουργική θεραπευτική μέθοδος επιλογής.

Τι συμβαίνει όμως όταν μιλάμε για μέτρια έως προχωρημένη αρθρίτιδα με έντονο άλγος, που δεν βελτιώνεται με φαρμακευτική και φυσικοθεραπευτική αγωγή που εμποδίζουν τον βιολογικά ακόμα ενεργό πάσχοντα να ασχοληθεί με τις δραστηριότητες που απολαμβάνει;

Συχνή είναι η ερώτηση: « Δεν υπάρχει κάτι να κάνουμε να μην πονάω, να ασκώ τις δραστηριότητές μου και να καθυστερήσω κάποια χρόνια την ολική αρθροπλαστική η οποία έχει πεπερασμένο χρόνο ζωής;» . Αρκετά χρήσιμη είναι η χρησιμοποίηση αυτόλογων  μεσεγχυματικών  κυττάρων (stem cells) με  ενδαρθρική έγχυση (ένεση)  κατευθείαν στην πάσχουσα άρθρωση  στο σημείο του προβλήματος!

Τεχνική με βλαστοκύτταρα

Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα του οργανισμού μας  που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε υψηλής ποιότητας οστό και χόνδρο επιδιορθώνοντας ή αναπληρώνοντας ελλείμματα που οφείλονται σε τραυματισμό ή σε εκφυλιστική αρθρίτιδα. Η ικανότητα των βλαστοκυττάρων να μεταφέρουν ή να κινητοποιούν αυξητικούς παράγοντες στην περιοχή της βλάβης επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης  και αναγέννησης. Μπορουμε να πάρουμε βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών η σε μεγαλύτερες ηλικίες  από το λίπος της κοιλιάς με miniλιποανάρροφηση.Ολη η διαδικασία τηρεί πλήρως τις αυστηρές προδιαγραφές του Αμερικάνικου Οργανισμού Φαρμάκων και της Ευρωπαικής νομοθεσίας για τη χρήση βιολογικών θεραπειών: γίνεται σε ένα στάδιο, βιολογικό υλικό δεν φεύγει από τον αποστειρωμένο χώρο του  χειρουργείου  υπάρχει ελάχιστος επιτόπου χειρισμός του υλικού χωρίς καλλιέργεια η άλλη επεξεργασία και δεν υπάρχει ταυτόχρονος  συνδυασμός βιολογικών υλικών. Τα αποτελέσματα επιβεβαιωμένα πλέον με αρκετές δημοσιευμένες εργασίες είναι εξαιρετικά τουλάχιστον για 2-3χρόνια με ελάττωση του πόνου, βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης και σε αρκετές περιπτώσεις με σχηματισμό νέου χόνδρου.

Ο Δημήτριος Τσούκας είναι πιστοποιημένος στη τεχνική χρήσης  αυτόλογων βλαστοκυττάρων από λιπώδη ιστό μετά από mini λποανάρροφηση,  είναι ο πρώτος Ορθοπαιδικός χειρουργός στην Ελλάδα και στην Κύπρο που εφάρμοσε την μέθοδο αυτή και ο πρώτος στην Ευρώπη μετά από miniλιποανάρροφηση γόνατος.

 Email: info@tsoukas-ortho.gr