Επειδή όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην καρδιά και η καλή λειτουργία της είναι το Α και το Ω της γενικότερης καλής υγείας του οργανισμού, πρέπει να δίνουμε περισσή προσοχή στο να τη διατηρούμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Σύμφωνα με νέα έρευνα η κατανάλωση άνω των 2 μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το γιαούρτι μπορεί να ωφελήσει μόνο του την καλή λειτουργία της καρδιάς ή ως σταθερό μέρος διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.
Η έρευνα αποτελούνταν από 55.000 γυναίκες (30-55 ετών) με υπέρταση, οι οποίες και συμμετείχαν στην Nurses” Health Study και 18.000 άντρες (40-75 ετών) που συμμετείχαν στην Health Professionals Follow-Up Study.
Υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού συνδέθηκε με 30% μείωση του κινδύνου εμφράγματος στις γυναίκες της Nurses” Health Study και με 19% μείωση στους άντρες της Health Professionals Follow-Up Study.
Η μεγαλύτερη πρόσληψη γιαουρτιού στις γυναίκες συνδέθηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο επαναγγείωσης.
Στις 2 ομάδες, η κατανάλωση άνω των 2 μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα οδηγούσε σε περίπου 20% χαμηλότερο κίνδυνο σημαντικής στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού κατά τη διάρκεια της μελέτης των συμμετεχόντων.
Όταν προστέθηκε η επανναγείωση στη μεταβλητή αποτελέσματος καρδιαγγειακής νόσου, μειώθηκαν οι υπολογισμοί κινδύνου και για τα 2 φύλα αλλά παρέμειναν σημαντικοί.
Η υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού σε συνδυασμό με γενικά υγιεινή για την καρδιά διατροφή συνδέθηκε με μεγαλύτερες μειώσεις στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε γυναίκες και άντρες με υπέρταση.