Δυσάρεστες οσμές στην ευαίσθητη περιοχή
Τα συμπτώματα που χρήζουν έκτακτης αντιμετώπισης

Αν και είναι απόλυτα φυσιολογικό για τον κόλπο να έχει κάποια μυρωδιά, ορισμένες οσμές μας προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι όμως κάτι που δικαιολογεί έντονη ανησυχία.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον πόνο που αισθάνονται πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια του σεξ. Σίγουρα είναι ενοχλητικός, μπορεί όμως να είναι παροδικός και στην πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται.

Στις παρακάτω εικόνες θα δείτε γυναικολογικά συμπτώματα, για τα οποία πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό το συντομότερο δυνατόν:

«Κάψιμο» κατά την ούρηση και περίεργες εκκρίσεις: Τα κολπικά υγρά είναι απολύτως φυσιολογικά, αν όμως παρατηρήσετε διαφορές στο χρώμα, την οσμή ή τη συνοχή τους, μην το αμελήσετε και μην κάνετε μόνη σας διάγνωση. Πιθανές αιτίες είναι η μόλυνση από μύκητες, η βακτηριακή κολπίτιδα (υπερανάπτυξη φυσιολογικών βακτηρίων του κόλπου) ή τα χλαμύδια, ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ειδικά τα χλαμύδια πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και στειρότητα.

Οίδημα και φαγούρα: Μπορούν να προκληθούν από κάτι απλό, όπως το αφρόλουτρο, η εμμηνόπαυση ή μια λοίμωξη από μύκητες. Είναι όμως πιθανό να οφείλονται σε τριχομονάδες, ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται σε παράσιτο. Μόλις το 30% των ανθρώπων εμφανίζουν συμπτώματα. Τα πιο κοινά στις γυναίκες είναι ο ερεθισμός, το αίσθημα καύσου, η κοκκινίλα και ο πόνος. Η διάγνωση γίνεται με μικροβιολογική εξέταση και η αντιμετώπιση με αντιβιοτικά. Η μόλυνση από τριχομονάδες προκαλεί πόνο στο σεξ, προβλήματα στην κύηση και σας κάνει πιο ευάλωτες σε άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Κύστη που προκαλεί πόνο: Σε γενικές γραμμές, οποιοδήποτε ογκίδιο εντός του κόλπου ή έξω από αυτόν, χρήζει εξέτασης από τον γυναικολόγο σας. Συνήθως πρόκειται για κύστες που είναι γενικά αβλαβείς και μπορεί να μην χρειαστούν καν θεραπεία. Αν έχετε όμως κύστη στο βαρθολίνειο αδένα (τον έναν από τους δύο αδένες που βρίσκονται εκατέρωθεν του ανοίγματος του γυναικείου κόλπου και απελευθερώνουν υγρά που διευκολύνουν τη λίπανση του κόλπου) ή απόστημα, μπορεί να προκληθεί λοίμωξη που θα σας δυσκολεύει ακόμη και να καθίσετε ή να περπατήσετε. Το ζεστό μπάνιο θα σας βοηθήσει, μπορεί όμως να χρειάζεται μικροχειρουργική επέμβαση για την αποστράγγιση της κύστης και λήψη αντιβιοτικών.

Αιμορραγία μετά το σεξ: Έως και το 9% των γυναικών που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση, μπορεί να εκδηλώσουν αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Obstetrics and Gynecology International. Στις περισσότερες περιπτώσεις το σύμπτωμα υποχωρεί εντός έξι μηνών. Επειδή όμως η αιμορραγία μετά το σεξ αποτελεί κοινό σύμπτωμα τόσο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας όσο και του καρκίνου του κόλπου, είναι πιθανό ο γυναικολόγος σας να σας συστήσει βιοψία. Άλλες πιθανές αιτίες της αιμορραγίας μετά το σεξ είναι η ενδομητρίωση και οι καλοήθεις πολύποδες του τραχήλου της μήτρας.