Εμβόλιο Covid: Επηρεάζει την περίοδο;
Ποια είναι η αλήθεια;

Μπορεί τα εμβόλια να έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά δεν παύουν να αποτελούν μια αχτίδα ελπίδας κατά την διάρκεια αυτής της παρατεταμένης πανδημίας.

Παρ′ όλα αυτά μερικά απ′ αυτά μπορεί να προκαλέσουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετός, κρυάδες και πόνο στους μυες. 

Τελευταία μερικά εμβολιασμένα άτομα ανέφεραν καθυστέρηση στον κύκλο της περιόδου και γενικότερα μια "δύσκολη" περίοδο.

Οι αρχικές δοκιμές εμβολίου δεν εντόπισαν δεδομένα σχετικά με τα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως.

Ο κύκλος επηρεάζεται εν μέρει και από το ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, ορισμένα ανοσοκύτταρα, όπως μακροφάγοι, ιστιοκύτταρα και ουδετερόφιλα, βρίσκονται στην ενδομήτρια επένδυση και εμπλέκονται στην απόρριψη της επένδυσης της μήτρας κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και την ανοικοδόμησή της για τον επόμενο κύκλο. Επομένως, είναι πιθανό η λήψη εμβολίου και η αναμενόμενη ανοσοαπόκριση να μπορούσε να επηρεάσει την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των ανοσοκυττάρων και των σημάτων στη μήτρα και να οδηγήσει στην επόμενη περίοδο να είναι βαρύτερη, πιο οδυνηρή ή μεγαλύτερης διάρκειας.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές διαταραχών στην έμμηνο ρύση. Και είναι δύσκολο να αντλήσει κανείς ασφαλείς πληροφορίες από τα εμβόλια, καθώς οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα άλλων παραγόντων όπως το άγχος, η διατροφή και οι συνήθειες άσκησης. Υπάρχει επίσης σημαντική έλλειψη καταγεγραμμένων αλλαγών παρακολούθησης δεδομένων στους κύκλους της εμμήνου ρύσεως μετά από εμβόλια γενικά.

Εάν οι επιστήμονες βρουν τελικά μια σχέση μεταξύ του εμβολίου και των βραχυπρόθεσμων αλλαγών στην έμμηνο ρύση, ακόμα και τότε δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να αποφευχθεί ο εμβολιασμός. Τα συγκριτικά οφέλη από τη λήψη του εμβολίου σίγουρα υπερτερούν τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου, αν πράγματι σχετίζονται αυτά τα δύο».

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος  βρίσκεται κυρίως υπό τον έλεγχο μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης ορμονών που ξεκινά από τον εγκέφαλο και ενεργοποιεί τις ωοθήκες και τη μήτρα, εξηγεί ο κύριος Παράσχος.

Στο πρώτο μισό του κύκλου, καθώς τα οιστρογόνα αυξάνονται, η ενδομήτρια επένδυση αρχίζει να συσσωρεύεται στη μήτρα και τα ωοθυλάκια (ωάρια και ο περιβάλλοντός τους ιστός) ωριμάζουν στην ωοθήκη.

Στο μέσο του κύκλου, μια αύξηση της ορμόνης που ονομάζεται ωχρινοτρόπος ορμόνη δρα στην ωοθήκη για να απελευθερώσει ένα ωάριο από τα πιο ώριμα των ωοθυλακίων. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ωορρηξία.

Το δεύτερο μισό του κύκλου, επηρεάζεται από μια άλλη ορμόνη, που ονομάζεται προγεστερόνη. Κατά τη διάρκειά του η  επένδυση του ενδομητρίου πυκνώνει σημαντικά κατά την προετοιμασία για την εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου. Εάν δεν υπάρξει εγκυμοσύνη, τότε η ορμόνη προγεστερόνη πέφτει γρήγορα, οδηγώντας σε απόρριψη της επένδυσης της μήτρας ή εμμηνόρροια με σπασμούς της μήτρας που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου.