Εμβόλιο: Πότε έρχονται οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα;
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στην τελική ευθεία για την έγκριση και τη διανομή του εμβολίου για τον κορονοϊό είναι η ΕΕ, με τις κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, να έχουν ετοιμάσει ένα μεγάλο επιχειρησιακό σχέδιο για τον εμβολιασμό των πολιτών, αλλά και τη φύλαξη των δόσεων.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεδριάζει στις 21 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioΝΤech. Στην περίπτωση που δώσει την έγκριση θα χρειαστούν δύο ημέρες για να ξεκινήσει η διανομή του εμβολίου στις χώρες της ΕΕ, με ημερομηνία έναρξης του εμβολιασμού να αναμένεται να είναι η 26η ή η 27η Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα για τις χώρες της ΕΕ, όπως ξεκαθάρισε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τη γερμανική κυβέρνηση να αναφέρει ως ημερομηνία έναρξης του εμβολιασμού την 27η Δεκεμβρίου.
Ηδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως τα εμβόλια αναμένονται πριν από το τέλος του έτους στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως τόνισε πως θα φτάσουν νωρίτερα στη χώρα, αποκαλύπτοντας ωστόσο πως οι δόσεις που θα έρθουν στη χώρα μας θα είναι λιγότερες από το αναμενόμενο και πως υπολογίζονται στις 300.000.

«Εχουμε καλά και κακά νέα για το εμβόλιο. Θα πάρουμε γρηγορότερα τα εμβόλια, αλλά θα πάρουμε λιγότερα. Όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα, επομένως και η Ελλάδα θα πάρει πιο λίγα. Το πρώτο εμβόλιο είναι πολύ πιθανόν να γίνει πριν το τέλος του χρόνου», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Στέλιος Πέτσας.

Πρόκειται για δόσεις μειωμένες κατά 40% περίπου σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς η Pfizer έχει περιορίσει στο μισό την παραγωγή της έως το τέλους του έτους, λόγω έλλειψης πρώτων υλών.
Το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν στους πολίτες, με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να προετοιμάζονται για μια «σύνθετη άσκηση» στην οποία δόθηκε το κωδικό όνομα «Ελευθερία». Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μόλις φτάσουν οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα και διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες.

Σε ετοιμότητα είναι και ο ΕΟΦ καθώς περιμένει την έγκριση και την άφιξη του εμβολίου, καθώς θα παρακολουθεί τη διακίνηση και διάθεσή του, όπως και την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του.

Στα εμβολιαστικά κέντρα έχει σταλεί ήδη και η ειδική φόρμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι κάνουν το εμβόλιο.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπ. Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους προφορικά, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία, αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μπορεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη. 

 

Στο μεταξύ, σχέδιο για την ασφαλή αποθήκευση και μεταφορά του εμβολίου προς τα εμβολιαστικά κέντρα έχει ετοιμάσει η ΕΛ.ΑΣ .,καθώς αναλαμβάνει την περιφρούρηση του.

Το σχέδιο «Ιπποκράτης», όπως ονομάστηκε, για την επιχείρηση «Ελευθερία» περιλαμβάνει τα εξής, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ:

  • 24ωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων
  • 7 αποθήκες-ψυγεία (ψυγειοκαταψύκτες) με προοπτική να γίνουν 14 σε όλη την Ελλάδα

Από αυτές τις αποθήκες-ψυγεία θα γίνει η διανομή σε:

750 κεντρικά εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα περιφρουρούνται
Ακολουθεί η διαδικασία μεταφοράς, με την αυτοκινητοπομπή να συνοδεύεται από οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας
Πρόκειται για ένα μεγάλο σχέδιο που ο ελάχιστος αριθμός αστυνομικών που απαιτούνται ανά 24ωρο σε κάθε αποθηκευτικό χώρο, εμβολιαστικό κέντρο και μεταφορές κυμαίνεται μεταξύ 6-10 αστυνομικούς. Συνολικά θα συμβάλουν στην όλη επιχείρηση 4.000-5.000 αστυνομικοί, ενώ εξετάζεται και η εμπλοκή στρατού, όπως έχει πράξει η Βρετανία ή ως τελευταία επιλογή, εταιρείες σεκιούριτι.
Στον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ προβλέπεται ακόμη και χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων της, καθώς και χρήση Πυροσβεστικού Σώματος για την μεταφορά εμβολίων σε ακριτικά σημεία της χώρας και στα νησιά, ίσως και σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων, πιθανόν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με συνδέσμους από ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Στρατό, Λιμενικό το οποίο θα υποδέχεται τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας, που θα αφορούν τον αριθμό αποθηκευτικών χώρων και εμβολιαστικών κέντρων ανά νομό και περιφέρεια, όπως επίσης από που και πότε θα γίνεται η διανομή και μεταφορά τους προκειμένου να καταρτίζεται ένα έκτακτο σχέδιο περιφρούρησης των εγκαταστάσεων και οι συνοδείες ασφάλειας για την μεταφορά των εμβολίων.
Οπως έχει τονιστεί από κυβερνητικά στελέχη, πρώτα θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι του συστήματος Υγείας. Από σήμερα μάλιστα ξεκινά και η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν.

Σε δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ν. Φιλίππου, ανέφερε πως από την στιγμή που θα υπάρχει περιορισμός των εμβολίων που θα είναι διαθέσιμοι άμεσα «κάποιος ο οποίος έχει τίτλο αντισωμάτων μπορεί να μην κάνει το εμβόλιο και να το κάνει κάποιος άλλος που το χρειάζεται ώστε συνολικά να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης σε ταχύτερο δυνατό χρόνο».

Από σήμερα το πρωί το υπουργείο Υγείας με τον ίδιο τον υπουργό, την κυρία Θεοδωρίδου, τον project manager Μάριο Θεμιστοκλέους και τους λοιπούς συνεργάτες, θα επικοινωνήσει από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα διαδοχικά με zoom, με τους Διοικητές, αναπληρωτές Διοικητές, Διευθυντές Νοσηλευτικής και Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, όπως και γιατρούς, από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες και όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, καθώς ξεκινάει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν και θα μπουν άμεσα στις λίστες αυτές, ως πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού την αμέσως επόμενη χρονική στιγμή από αυτήν που θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως όταν «μιλάμε για υγειονομικούς και εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, μιλάμε για όλο το προσωπικό. Δηλαδή και τους ιατρούς μας και τους νοσηλευτές μας και τους τραπεζοκόμους μας και τις καθαρίστριες που μπαίνουν μέσα στη ΜΕΘ και το διοικητικό προσωπικό και τη φύλαξη και όλους».
«Είναι πολύ σημαντικό οι υγειονομικοί μας να δώσουν το παράδειγμα σε όλη την ελληνική κοινωνία και να δείξουν το δρόμο σε όλους τους υπόλοιπους, σε μια διαδρομή των επόμενων μηνών που θα οδηγήσει στον εμβολιασμό της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζοντας πως θα υπάρξουν «με βάση το συμβολισμό και την ουσία επιφανείς προσωπικότητες, πρόσωπα, οι πολιτικοί αρχηγοί, και άλλοι, οι οποίοι θα εμβολιαστούν στην αρχή. Είναι θέμα συμβολισμού, θέμα αξίας και ουσίας».

Συνοψίζοντας, ο υπουργός ανέφερε πως «έχει έρθει η ώρα της αρχής του τέλους, της προσπάθειας μας να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, να επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα. Θα ήθελα να πω ότι είναι υπέρτατο αγαθό το εμβόλιο και ο εμβολιασμός σε μια μάχη μηνών που έχουμε δώσει. Έχει φτάσει η ώρα. Ζητάω πρώτα από όλα από τους υγειονομικούς να επιδείξουν φρόνημα και να αποδείξουν ότι είναι παράδειγμα για όλους μας και πρότυπο για την κοινωνία και μετά όλους τους υπόλοιπους, όλους εμάς».