15 λεπτά την ημέρα στον ήλιο αρκούν για την καλύτερη ποιότητα της υγείας μας

Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες περιοχές του πλανήτη, δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με την συστηματική χρήση αντηλιακών προϊόντων και την πολύωρη παραμονή σε κλειστούς χώρους, έχει γίνει αιτία υψηλό ποσοστό Ελλήνων να παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, με επικεφαλής τον δρα Σεμπάστιαν Στράουμπε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "BMC Public Health", μελέτησαν (μετα-ανάλυση) 71 έρευνες, που αφορούσαν συνολικά περίπου 53.500 ανθρώπους από διάφορες χώρες του κόσμου.

Οι ερευνητές εστίασαν στα επίπεδα βιταμίνης D των συμμετεχόντων σε σχέση με το επάγγελμά τους και διαπίστωσαν ότι η έλλειψη είναι πιο συχνή:

  • σε όσους εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες (εκτός του τυπικού ωραρίου 9-5), στους οποίους η έλλειψη φτάνει σε συχνότητα μέχρι και το 80%,
  • σε όσους εργάζονται σε κλειστούς χώρους, στους οποίους η έλλειψη ξεπερνά σε συχνότητα το 75%,
  • στους επαγγελματίες υγείας, στους οποίους η έλλειψη φτάνει σε συχνότητα το 72%.

Ως προς τους τελευταίους, διαπιστώθηκαν περαιτέρω διαφορές ανά συγκεκριμένη ιδιότητα: Οι ασκούμενοι, οι οποίοι συνήθως δουλεύουν πολλές ώρες, είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν έλλειψη συγκριτικά με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές ή άλλους επαγγελματίες υγείας.

Στον αντίποδα, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη –αν και όχι ιδανική– για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, αφού ποσοστό 48% εξ αυτών παρουσιάζει έλλειψη και 75% ανεπάρκεια βιταμίνης D.
 
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το επάγγελμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σε όσους εργάζονται σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά το επίπεδο της συγκεκριμένης βιταμίνης. Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη και η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι εξαιρετικά συχνή. Τώρα μπορούμε πια να πούμε με βεβαιότητα ότι το επάγγελμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα που καθορίζει αν ένα άτομο θα παρουσιάσει έλλειψη ή ανεπάρκεια», αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, Δρ.ΣεμπάστιανΣτράουμπε.

Η έλλειψη της βιταμίνης D έχει συσχετισθεί με μεταβολικές διαταραχές, ψυχιατρικά  προβλήματα, καρδιαγγειακές νόσους και καρκίνο.
   

Από την άλλη όμως, μια νέα έρευνα, με επικεφαλής τη Μέρι Ρούνι του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), διαπίστωσε ότι ουκ ολίγοι άνθρωποι (περίπου το 3% του πληθυσμού στις ΗΠΑ) παίρνουν -μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων- παραπάνω βιταμίνη D από όσο χρειάζονται.
   
Ορισμένοι άνθρωποι που ανησυχούν κυρίως για την υγεία των οστών τους, καταλήγουν να παίρνουν παραπάνω βιταμίνη D από το συνιστώμενο ημερήσιο όριο. «Όμως το παραπάνω δεν είναι πάντα καλύτερο, όταν πρόκειται για τη βιταμίνη D», δήλωσε η Ρούνι. 

Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση BMC Public Health. 

Έτσι, μπορούμε να ακολουθήσουμε το αρχαίο ελληνικό ρητό «Παν μέτρον άριστον» και να φροντίζουμε να βρισκόμαστε καθημερινά για 15-20 λεπτά στον ήλιο έχοντας το πρόσωπο και τα χέρια μας εκτεθειμένα.