Που μπορεί να οφείλεται;

Είναι ενοχλητικό και όλο και κάποια στιγμή θα έχεις αισθανθεί φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή.

Το θέμα είναι να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα στη ρίζα του και να μεριμνήσεις για όλους τους τρόπους πρόληψης ώστε να μην έρθεις ξανά σε δύσκολη θέση. 

Αίτια φαγούρας

Μπορεί να μην είναι παθολογικής προέλευσης και να εντοπίζονται σε καθημερινούς ερεθιστικούς ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες. Ποια, όμως, είναι τα αίτια;

  • Ενδογενή

 Προκύπτουν από διάφορες μεταβολές που συμβαίνουν στον οργανισμό μας λόγω ηλικίας, διαταραχών, κληρονομικότητας κ.λπ. Συνοπτικά, μπορεί να είναι: αιδοιοκολπική ξηρότητα, ορμονικές μεταβολές του οργανισμού, εμμηνόπαυση, γαλουχία.

  • Εξωγενή

 Εδώ έχουμε να κάνουμε με τις αντιδράσεις του οργανισμού σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις από σαπούνια ή άλλα προϊόντα καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής, αντιβιοτικά, ιδρώτα, αθλητικά ρούχα που αυξάνουν την εφίδρωση ή στενά ρούχα και καλσόν, βρεγμένα μαγιό, σερβιετάκια ή σερβιέτες και αιδοιίτιδες.

Πώς θα αντιμετωπίσεις τη φαγούρα;

Μπορείς να εφαρμόσεις δύο μεθόδους:
– Τοπική χρήση υδατοδιαλυτής κρεμογέλης

 Στο εμπόριο θα βρεις κρεμοζέλ με συστατικά όπως εκχύλισμα αλόης, χαμομηλιού, μολόχας, καλέντουλας, ελίκρυσου, αλλά και αλαντοΐνη, πανθενόλη, βιταμίνη Ε και α-Bisadolol, που μπορούν να ανακουφίσουν τα εξωτερικά γεννητικά όργανα από τον κνησμό και τον καύσο και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα μη παθολογικά αίτια που τα προκαλούν.

Κολπικές πλύσεις

 Καθάρισε αποτελεσματικά τον κόλπο, απομακρύνοντας τις συσσωρευμένες εκκρίσεις, κάνοντας κολπικές πλύσεις με προϊόντα που περιέχουν ήπιους καθαριστικούς παράγοντες (για απαλό καθαρισμό), εκχύλισμα χαμομηλιού (για αντιμετώπιση ερεθισμών και φλεγμονών του κολπικού βλεννογόνου και άμεση ανακούφιση από κνησμό και καύσο) και γαλακτικό οξύ (για διατήρηση της όξινης προστατευτικής ισορροπίας του κόλπου).

 Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάς το πιο σημαντικό: η τακτική καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής είναι το σπουδαιότερο όλων.

 Φρόντισε να πλένεσαι συχνά με απλό σαπούνι και νερό και μη χρησιμοποιείς αντισηπτικά που μπορεί να διαταράξουν τη φυσική χλωρίδα της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση επισκέψου τον γιατρό σου.