Γιατί εξαπλώθηκε ο κορονοϊός στην Ευρώπη;
Αυτοί είναι οι παράγοντες

Μια σειρά σοβαρών ελλειμάτων εξέθεσε την Γηραιά Ήπειρο στον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, πληρώνοντας ήδη βαρύ τίμημα σε απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας, καθηγητή Kai Zacharowski, διευθυντή στο τμήμα Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, «η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ως προς τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, η απουσία στρατηγικού σχεδίου, αλλά και η έλλειψη κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, άφησαν την Ευρώπη απροστάτευτη στην μάχη κατά της νέας πανδημίας», υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Ο Δρ. Zacharowski υπενθυμίζει ότι «οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν προετοίμασαν ένα κοινό σχέδιο για την αφόρητη πίεση που δέχονται αυτή τη στιγμή τα συστήματα υγείας λόγω της πανδημίας. Δεν μπορέσαμε να οργανωθούμε ώστε να έχουμε όλα τα απαραίτητα, όπως αρκετούς αναπνευστήρες για τους χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ». 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας τονίζει ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού, «αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να φροντίσουμε όσους περισσότερους σοβαρά πάσχοντες. Δυστυχώς, το παράδειγμα της Ιταλίας δείχνει ότι θα υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει να ληφθούν και σκληρές αποφάσεις, όπως ποιος θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος όχι, βάσει των πιθανοτήτων επιβίωσης του κάθε ασθενή».

Ο Δρ. Kai Zacharowski επισημαίνει ακόμα ότι την τελευταία δεκαετία πανευρωπαϊκά μειώνονται οι νοσοκομειακές κλίνες, περιλαμβανομένων και αυτών στις ΜΕΘ. «Και τώρα συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε αρκετά κρεβάτια. Αν είχαμε κατανείμει σωστά τον ιατρικό εξοπλισμό ενδεχομένως να είχαμε αποφύγει καταστάσεις όπως αυτές στην Ιταλία. Αλλά τώρα υπάρχει μια τεράστια πίεση προς τις εταιρείες παραγωγής ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, λόγω και της διακοπής της παραγωγής διαδικασίας σε εργοστάσια που βρίσκονται στην Κίνα», εξηγεί.

Με τη σειρά του ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας, Stefan De Hert, από Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γάνδης, λέει ότι βάσει αδημοσίευτων στοιχείων από την Ιταλία, η μέση ηλικία των ασθενών με νόσο COVID-19 είναι τα 70 έτη και ένας από τους μείζονες παράγοντες κινδύνου για την εισαγωγή του ασθενή στη ΜΕΘ είναι η παχυσαρκία.

«Αν και η νόσος είναι σοβαρότερη για τους ηλικιωμένους, ασθενείς κάτω των 50 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα αποτελούν τον έναν στους πέντε νοσηλευόμενους με COVID-19 αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ. Οι γυναίκες φαίνεται να έχουν λιγότερα συμπτώματα από τους άνδρες και επίσης τα παιδιά δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα», καταλήγει.