Η ανακάλυψη της...έκτης γεύσης!
Με τι τη συνδέουν οι επιστήμονες;

Μέχρι και το 2009 υπήρχαν τέσσερις γεύσεις: γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό, ώσπου ήρθε να προστεθεί και η πέμπτη γεύση, με το όνομα Umami.

H πέμπτη γεύση εκφράζει την ουσία της νοστιμιάς καιτην έντονη συμπικνωμένη γευστική πληρότητα.

Μετά από 8 χρόνια έρχεται μια απίστευτη ανακάλυψη:

Η έκτη γεύση, η οποία συνδέεται με την αγάπη μας για υδατάνθρακες.

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, υποστηρίζει πως ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν άμεσα τη γεύση του αμύλου. Η έρευνα για το Πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία διαπίστωσε πως το στόμα μπορούσε να αντιληφθεί δύο κοινούς υδατάνθρακες που βρέθηκαν σε ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι. 

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ράσελ Κιστ συνέδεσε, μάλιστα, την αυξημένη πρόσληψη ενεργειακά πυκνών τροφών με την παχυσαρκία. 

«Αυτοί που έφαγαν περισσότερους υδατάνθρακες είχαν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης», ανέφερε η ερευνήτρια Τζούλια Λόου, η οποία εξήγησε πως όσοι έχουν ευαισθησία στη συγκεκριμένη γεύση τείνουν να έχουν περισσότερα κιλά.

Αυτό που υπογραμμίζουν οι ερευνητές είναι πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη σύνδεση αυτή, καθώς το δείγμα της μελέτης που είχαν στα χέρια τους ήταν μικρό.