Πόσο σημαντικός είναι για την υγεία μας;

Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημά σας, να βελτιώσει τη μνήμη και την πνευματική διαύγεια, να ενισχύσει την εγρήγορση και τη δημιουργικότητα και να δημιουργήσει μια κατάσταση ηρεμίας.

Αν κοιμηθείτε σωστά, θα συνεχίσετε την ημέρα σας με φρέσκο και ξεκούραστο μυαλό, χωρίς να έχετε τη βαριά θολούρα μετά τον ύπνο. Εδώ θα δείτε πώς:

Όταν κοιμόμαστε, ο οργανισμός μας περνάει από πέντε διαφορετικά στάδια:

●     Το πρώτο στάδιο διαρκεί από 2 έως 5 λεπτά, όπου οι σκέψεις αρχίζουν να χαλαρώνουν. 

●     Το δεύτερο στάδιο διαρκεί περίπου 20 λεπτά: ο ρυθμός της καρδιάς επιβραδύνει και η κίνηση των ματιών σταματάει. Ο εγκέφαλος αρχίζει να παράγει σύντομες, συγχρονισμένες εκρήξεις ηλεκτρικής δραστηριότητας που ονομάζονται «sleep spindles» και διαρκούν περίπου ένα δευτερόλεπτο.

●     Το τρίτο στάδιο είναι η περίοδος ανάμεσα στον ελαφρύ και τον πολύ βαθύ ύπνο. Τα αργά εγκεφαλικά κύματα «Delta» αναμειγνύονται με μικρά, πιο γρήγορα κύματα.

●     Το τέταρτο στάδιο είναι περίπου μισή ώρα καθαρού ύπνου «Delta». Καμία κίνηση ματιών ή μυϊκή δραστηριότητα: είναι δύσκολο να ξυπνήσετε από αυτό το στάδιο.

●     Το πέμπτο στάδιο είναι ο ύπνος REM (Rapid-Eye-Movement). Οι μύες σας παραλύουν και το μυαλό σας είναι εξαιρετικά δραστήριο. Σε αυτό το στάδιο προκύπτουν τα όνειρα.

Για έναν σωστό μεσημεριανό ύπνο που θα σας γεμίσει ενέργεια, πρέπει να μείνετε στο πολύ ελαφρύ στάδιο (δεύτερο στάδιο). Αυτός ο ύπνος επιτρέπει τις «εκρήξεις» ύπνου να συμβούν για μεγαλύτερη αναζωογόνηση του εγκεφάλου. Μελέτες της NASA το 1995, διαπίστωσαν ότι ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος 26 λεπτών για αναπλήρωση ενέργειας ενίσχυε την απόδοση κατά 34% και την εγρήγορση κατά 54%. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπείτε στο βαθύ ύπνο και δεν θα νιώθετε ακόμη μεγαλύτερη υπνηλία όταν ξυπνήσετε.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σκοτεινό, ήσυχο μέρος για να χαλαρώσετε και βάλτε ξυπνητήρι σε 26 λεπτά. Χαλαρώστε τις μυϊκές ομάδες σας μία προς μία, από τα δάχτυλα προς το λαιμό σας. Αφήστε τις σκέψεις σας να φύγουν. Αν κάτι έρχεται για να σας αγχώσει, απλά διώξτε το από το μυαλό σας. Κρατήστε τα μάτια σας κλειστά, το σώμα σας χαλαρό και θα τα καταφέρετε. Μην κοιμηθείτε περισσότερο όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι σας, ακόμη και αν νιώθετε λίγο νυσταγμένοι τα πρώτα 2 λεπτά. Θα περάσει και θα απολαύσετε ένα κύμα ενέργειας , ανακαλύπτοντας τη μεγάλη δύναμη του μεσημεριανού ύπνου!

 

Πηγή:http://holmesplace.gr