Μήπως να το ρίξουμε στον ύπνο;

Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη σωματικής άσκησης αλλά και η κακή διατροφή συμβάλουν σημαντικά στην απόκτηση βάρους. Αυτό που, ίσως, λίγοι γνωρίζαμε είναι ότι και ο ύπνος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή μας σωματική υγεία.

Η έλλειψη ύπνου ή οι διαταραχές του πιστεύεται επίσης ότι ενθαρρύνει την αύξηση του βάρους διεγείροντας την πείνα. Αυτό επιβεβαιώνει μία  νέα μελέτη, που έδειξε ότι μέσα σε μόλις μία εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους κατά 1 κιλό

 

Οι διαταραχές του ύπνου είναι ένα χαρακτηριστικό της σύγχρονης πραγματικότητας και ζωής και είναι ικανές να προκαλέσουν αλλαγές στην όρεξη, το μεταβολισμό, τη σωματική δραστηριότητα, προκαλώντας, πολλές φορές, μέχρι και διαταραχές στις διατροφικές μας συνήθειες, γεγονός που μπορεί να  οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου επιβραδύνει σημαντικά τον μεταβολισμό, με συνέπεια να χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια ο οργανισμός σε κάθε λειτουργία του – ακόμα και στην αναπνοή. Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κεν Ράιτ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού & Διαβήτη του πανεπιστημίου του Κολοράντο είχε δηλώσει : «Δεν νομίζω ότι ο ύπνος καθ’ εαυτός οδηγεί σε απώλεια βάρους. Τα προβλήματα βάρους και η παχυσαρκία είναι πολύ πιο πολύπλοκα από αυτό. Ωστόσο η έλλειψή του φαίνεται ότι συμβάλλει στην παχυσαρκία. Εάν ενσωματωθεί ο επαρκής ύπνος στα προγράμματα αδυνατίσματος και διατήρησης του νέου βάρους, πιστεύω ότι θα βοηθηθούν πολλοί άνθρωποι να αποκτήσουν ένα πιο υγιές βάρος».

Ο Christian Benedict,  νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι μελέτες μας δείχνουν ότι η απώλεια ύπνου ευνοεί την αύξηση του σωματικού βάρους στους ανθρώπους» και συμπληρώνει «είναι συνεπώς δίκαιο να πούμε ότι ένας καλύτερος ύπνος θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη πρόταση προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για μελλοντική απόκτηση  βάρους».

Ειδικοί από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα εξέτασαν14 μαθητές και μελέτησαν τις ώρες που κοιμούνται και το κατά πόσο αυτό επηρεάζει το σωματικό τους βάρος, παρατηρώντας, την ποσότητα σακχάρου στο αίμα τους και το ρυθμό του μεταβολισμού τους.

Τα αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε, ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά! Ακόμα και μία νύχτα χαμένου ύπνου, όπως διαπιστώθηκε, ήταν ικανή να επιβραδύνει το μεταβολισμό ενός ατόμου την επόμενη μέρα, μειώνοντας την αναπνοή του και την πέψη του κατά 5% έως 20%.