Μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 23% σε υγιείς ανθρώπους, υποστηρίζει νέα φινλανδική μελέτη.
Περαιτέρω ενδείξεις στα προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες και συγκεκριμένα σε κρέας δεν είναι καλή για την υγεία, προσφέρει η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.
Η έρευνα αυτή βασίστηκε σε προηγούμενη μελέτη (Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Study – KIHD), η οποία ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες περίπου 2.600 Φινλανδών ανδρών ηλικίας μεταξύ 42 και 60 ετών κατά την έναρξη της μελέτης (1984-1989) που κατανάλωναν ζωικές πρωτεΐνες στη διατροφή τους. Οι αναλύσεις επικεντρώθηκαν στη συσχέτιση πρωτεϊνών και πρωτεϊνικών πηγών με τη θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και ελέγχθηκαν εκτενώς και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών, όπως το γεγονός ότι όσοι έτρωγαν αρκετές φυτικές πρωτεΐνες ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, λοιπόν, οι άνδρες που προτίμησαν να συμπεριλάβουν περισσότερες ζωικές από φυτικές πρωτεΐνες στη διατροφή τους είχαν 23% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της 20ετούς παρακολούθησης, σε σχέση με τους άνδρες των οποίων η διατροφή ήταν πιο ισορροπημένη όσον αφορά στις πηγές των πρωτεϊνών.
Οι δυσμενείς αυτές επιπτώσεις φαίνεται πως σχετίζονται με την αυξημένη κατανάλωση κρέατος: οι άνδρες που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε κρέας, δηλαδή πάνω από 200 γραμμάρια την ημέρα, είχαν κατά 23% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τους άνδρες των οποίων η πρόσληψη κρέατος ήταν λιγότερη από 100 γραμμάρια την ημέρα.
Σημειώνεται ότι οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη έτρωγαν κυρίως κόκκινο κρέας. Όπως είναι γνωστό, οι περισσότερες συστάσεις για τη διατροφή σήμερα προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Στη Φινλανδία, για παράδειγμα, η συνιστώμενη μέγιστη πρόσληψη είναι 500 γραμμάρια την εβδομάδα.
Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι η υψηλή συνολική πρόσληψη διαιτητικής πρωτεΐνης συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε άνδρες που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης, ενώ δεν παρατηρήθηκε παρόμοια συσχέτιση στους μη πάσχοντες από αυτές τις ασθένειες. Τα ευρήματα τονίζουν την ανάγκη διερεύνησης των επιπτώσεων της πρόσληψης πρωτεϊνών για την υγεία, ειδικά σε άτομα που έχουν κάποια προϋπάρχουσα χρόνια πάθηση.
«Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα δεν θα πρέπει να γενικευθούν σε ηλικιωμένους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κακής διατροφής και των οποίων η πρόσληψη πρωτεϊνών παραμένει συχνά κάτω από το συνιστώμενο όριο», επισημαίνει ο διδακτορικός φοιτητής Heli Virtanen από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών, και ιδιαίτερα η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος όπως λουκάνικα και αλλαντικά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου, όμως η εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις των πρωτεϊνών και των διαφόρων πηγών πρωτεϊνών στην υγεία παραμένει ασαφής και θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.