Πως θα τις αποφύγετε;

Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε είναι να αρρωστήσετε και να περάσετε όλες σας τις μέρες ανάμεσα σε σωρούς από χαρτομάντιλα και παυσίπονα ειδικά τώρα που απολαμβάνετε τις διακοπές σας!

Σίγουρα το καλοκαίρι δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να βιώσετε κάποια ίωση, ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να προφυλαχθείτε και να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος, ο βήχας και το μπούκωμα.

Επίσης, με τα παρακάτω tips θα καταφέρετε να προστατεύσετε και τα παιδιά σας από ανεπιθύμητες ιώσεις που κυκλοφορούν το καλοκαίρι.

Για να δούμε, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε προληπτικά.

1. Βγείτε στον ήλιο

Μέχρι πρότινος μπορεί να νομίζατε, ότι η βιταμίνη C είναι αρκετή για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τις αρρώστιες όλου του χρόνου. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μία «ασπίδα» και ονομάζεται βιταμίνη D.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Archives of Internal Medicine, η συγκεκριμένη βιταμίνη συμβάλλει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού, γι' αυτό και οι άνθρωποι που έχουν έλλειψή της, είναι πιο επιρρεπείς στις ιώσεις. Αυτό που έχετε να κάνετε, λοιπόν, είναι να παραμένετε στον ήλιο κάθε μέρα για μερικά λεπτά -πάντοτε με τη χρήση αντηλιακού-, ώστε να προσλάβετε την απαιτούμενη ποσότητα.

2. Τραφείτε σωστά

Σίγουρα οι εξαντλητικές δίαιτες δεν μπορούν να είναι οι σύμμαχοί σας σε αυτή την περίπτωση.

Χρειάζεστε τροφές που θα θωρακίσουν τον οργανισμό σας και θα σας προστατεύσουν από τις αρρώστιες.

Τέτοιου είδους τρόφιμα είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλα, σκουμπρί και σολομός, τα οποία περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα και είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας. Plus, μην ξεχνάτε τα φρούτα εποχής και τα λαχανικά, τα οποία θα ενισχύσουν στο μάξιμουμ τις αντιστάσεις του οργανισμού σας. 

3. Γυμναστείτε

Πάντοτε, μαζί με τη διατροφή πηγαίνει και η γυμναστική.

Για αυτόν τον λόγο, φροντίστε να βρίσκεστε σε κίνηση, όσο πιο συχνά μπορείτε.

Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να βάλετε το περπάτημα στη ζωή σας και να παραμελήσετε για λίγο το αυτοκίνητο. Εάν η δουλειά σας βρίσκεται σχετικά κοντά στο σπίτι σας, πηγαίνετε με τα πόδια.

Επιπλέον, βάλτε στο πρόγραμμά σας το να βγαίνετε κάθε απόγευμα, κατά τη δύση του ήλιου που έχει και δροσιά, για περπάτημα.

Ή επιλέξτε να ανεβαίνετε στο σπίτι σας με τα σκαλοπάτια και όχι με το ασανσέρ.

Εάν φυσικά έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο, κάντε την εγγραφή σας στο γυμναστήριο και φροντίστε να πηγαίνετε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

4. Βάλτε την απολύμανση στη ζωή σας

Για να μπορέσετε να κρατηθείτε μακριά από τα μικρόβια, χρειάζεται να κάνετε και εσείς κάτι για αυτό.

Αρχικά, να πλένετε τα χέρια σας όσο πιο συχνά γίνεται, και σίγουρα πριν από κάθε γεύμα.

Μάλιστα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά μαντηλάκια ή το ειδικό υγρό καθαρισμού χεριών, τα οποία εξουδετερώνουν μια και καλή τα μικρόβια.

Τα χέρια είναι ο βασικός μεταφορέας μικροβίων και ιών.

Για τον ίδιο λόγο, να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας, τη μύτη και τα μάτια σας, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, γιατί οι ιοί μεταδίδονται πολύ εύκολα μέσω των βλεννογόνων αδένων.