Καρκίνος των νεφρών
Αυτά είναι τα σημάδια

Ο καρκίνος των νεφρών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου. Συνήθως επηρεάζει τους ενήλικες στα 60 ή 70 χρόνια τους. Είναι πιο σπάνιος σε άτομα κάτω των 50 ετών.

Ονομάζεται επίσης αδενοκαρκίνωμα νεφρικών κυττάρων. Περισσότεροι από 8 στους 10 (80%) καρκίνους νεφρών είναι καρκίνοι νεφρικών κυττάρων.

Στον καρκίνο των νεφρικών κυττάρων, τα καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται πρώτα στην επένδυση των σωληναρίων (οι μικρότεροι σωλήνες εντός των νεφρών). Τα σωληνάρια βοηθούν στο φιλτράρισμα του αίματος και στην παραγωγή ούρων.

Ο καρκίνος των νεφρών μπορεί να θεραπευτεί, εάν βρεθεί νωρίς. Αλλά η θεραπεία πιθανότατα δεν θα είναι δυνατή εάν διαγνωστεί αφότου έχει κάνει μετάσταση πέρα από τους νεφρούς. Γι’ αυτό ακριβώς και είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε εγκαίρως τα σημάδια που δείχνουν πιθανότητα για αυτόν τον καρκίνο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου των νεφρών:

 • Νεφρικός καρκίνος καθαρών κυττάρων - περίπου το 75% των περιπτώσεων καρκίνου των νεφρικών κυττάρων
 • Θηλώδη νεφρικός καρκίνος - περίπου το 15%  των περιπτώσεων καρκίνου των νεφρικών κυττάρων
 • Χρωμοφοβικός (chromophobe) νεφρικός καρκίνος: περίπου το 5% των περιπτώσεων καρκίνου των νεφρικών κυττάρων

Καρκίνος των νεφρών: Συμπτώματα

Τα συμπτώματά σας είναι απίθανο να είναι καρκίνος, αλλά είναι σημαντικό να τα ελέγξει ένας γιατρός.

Αίμα στα ούρα

Το αίμα στα ούρα (αιματουρία) είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου των νεφρών.

Μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη, διόγκωση του προστάτη ή πέτρες στους νεφρούς. Πάντα να πηγαίνετε στον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας.

Το αίμα δεν χρειάζεται να είναι εμφανές κάθε φορά που ουρείτε. Μπορεί “να έρχεται και να φύγει”. Μερικές φορές, το αίμα δεν είναι καν διακριτό με γυμνό μάτι, αλλά μπορεί να το εντοπίσει μια απλή εξέταση ούρων.

Καθώς η αιμορραγία μπορεί “να έρχεται και να φύγει”, πολλοί υποθέτουν λανθασμένα ότι το πρόβλημα έχει εξαφανιστεί. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένας πρώιμος, θεραπεύσιμος καρκίνος των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης αφήνεται να αναπτυχθεί σε ένα στάδιο όπου μπορεί να είναι πιο δύσκολο έως αδύνατο να αντιμετωπιστεί.

Ένας όγκος ή μάζα στην περιοχή των νεφρών

Εάν αισθανθείτε ένα κομμάτι ή πρήξιμο στην περιοχή των νεφρών, πηγαίνετε απευθείας στον γιατρό σας.

Οι περισσότεροι καρκίνοι των νεφρών είναι πολύ μικροί για να τους αισθανθείτε. Αλλά ο γιατρός σας μπορεί να κανονίσει υπέρηχο, για να ελέγξει τον καρκίνο.

Καρκίνος των νερών: Άλλα, πιο ασαφή συμπτώματα

Μερικοί άνθρωποι έχουν άλλα συμπτώματα που μπορεί να είναι ασαφή. Αυτά είναι:

 • απώλεια βάρους
 • υψηλός πυρετός και έντονη εφίδρωση
 • πόνος στην πλάτη από την μία πλευρά (κάτω από τα πλευρά) που δεν υποχωρεί
 • κούραση
 • απώλεια όρεξης
 • ένα γενικό αίσθημα κακής υγείας

Ο υψηλός πυρετός και η έντονη εφίδρωση μπορεί να προκληθούν από μόλυνση. Ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να το αποκλείσει πρώτα αυτό, προτού προχωρήσει σε υπέρηχο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παρουσία λιγότερων ερυθρών αιμοσφαιρίων από το φυσιολογικό (αναιμία) μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα καρκίνου των νεφρών. Αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται με τις ορμόνες που παράγουν οι νεφροί.

Εντούτοις, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν και από πολλές άλλες καταστάσεις. Οι περισσότεροι που τα έχουν δεν έχουν καρκίνο. Εάν όμως έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πηγαίνετε στο γιατρό σας για έλεγχο. Εάν είναι καρκίνος, θα είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί εάν διαγνωστεί νωρίς.

Πότε να πάτε στον γιατρό

Θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν έχετε:

 • αίμα στα ούρα σας
 • έναν όγκο ή μάζα στην περιοχή των νεφρών σας
 • οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα καρκίνου των νεφρών που δεν εξαφανίζονται

Τα συμπτώματά σας είναι απίθανο να είναι καρκίνος, αλλά είναι σημαντικό να τα ελέγξει ένας γιατρός.