Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η θάλασσα μπορεί να μας ηρεμεί να μας προκαλέι μια αίσθηση ελευθερίας, αλλά τα θαλάσσια σπορ και το κολύπι ιδίως όσο διασκεδαστικά κι αν είναι εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία μας.

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη, αυξάνουν την πιθανότητα μολύνσεων ιδίως των αυτιών και του πεπτικού συστήματος.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι οι κολυμβητές έχουν 86% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σε σχέση με όσους δεν κολυμπούν καθόλου ή δεν κάνουν θαλάσσια σπορ.

 

 

Ειδικότερα, έχουν 77% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν πόνους στα αυτιά κυρίως λόγω κάποιας λοίμωξης, 29% μεγαλύτερο κίνδυνο για γαστρεντερική ασθένεια και 44% για διάρροια.
Στην πραγματικότητα η παραμονή για ώρες στη θάλασσα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών, κυρίως των αυτιών και του πεπτικού συστήματος, π.χ. στομαχόπονους και διάρροια» ήταν η απόρροια της μελέτης.

 

 

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ρόλο σε αυτό παίζει η θαλάσσια ρύπανση «η οποία συνεχίζει να αποτελεί ένα θέμα που επηρεάζει τους κολυμβητές σε μερικές από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου».

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα γίνουν καλά μόνοι τους χωρίς ιατρική θεραπεία, αλλά μερικές φορές το πρόβλημα λόγω της θάλασσας μπορεί να αποδειχθεί πιο σοβαρό, ιδίως για τα ευάλωτα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες και τα μικρά παιδιά.

 

Γι' αυτό, οι ερευνητές τόνισαν τη σημασία που έχει, να είναι καθαρά τα νερά όπου κολυμπά κανείς.