Η εξάπλωση του κορονοϊού μας έχει φέρει αντιμέτωπους με μία πρωτόγνωρη κατάσταση και μας έχει γεμίσει δεκάδες απορίες σχετικά με την προστασία μας, όπως για παράδειγμα αν υπάρχει φόβος να νοσήσουμε από τον ιό μέσω του φαγητού, που καταναλώνουμε.
Τι τελικά ισχυεί;
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη, πως ο κορονοϊός μπορεί να μεταφερθεί από το φαγητό που τρώμε. Μάλιστα, καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, του Πανεπιστημίου North Carolina State, Μπέντζαμιν Τσάπμαν, έχει επισημάνει πως «με τα μέχρι τώρα δεδομένα, γνωρίζουμε πως, οι πιθανότητες εξάπλωσης του από το φαγητό, είναι μηδαμινές, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ιού». Επίσης, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι πρέπει να αποφεύγουμε συγκεκριμένες «επικίνδυνες» τροφές για να προστατευτούμε από τον ιό.
Όσον αφορά το φαγητό στα εστιατόρια δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε να τρώμε έξω, επειδή φοβόμαστε τη μετάδοση του ιού μέσω του φαγητού, που θα καταναλώσουμε εκεί, εκτός και αν κάποιος επιθυμεί να μην βρίσκεται σε χώρο που υπάρχει «συνωστισμός».
Όσον αφορά τη διαδικασία της μαγειρικής στο σπίτι ισχύει ο γνωστός κανόνας με το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών, ενώ αν έχουμε κάποια σύμπτωμα του ιού δεν μαγειρεύουμε.
Επίσης, η κουζίνα μας πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά και να προσέχουμε τα τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με τα μαγειρικά σκεύη, για παράδειγμα να μη χρησιμοποιούμε ένα μαχαίρι για να κόψουμε όλα τα τρόφιμα.
Φυσικά, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι και η σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος της εκάστοτε τροφής!
Τέλος, να επισημάνουμε ότι πρόκειται για μύθους ότι το αλκοόλ και το σκόρδο σκοτώνουν τον κορονοϊό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Στην περίπτωση του αλκοόλ μπορεί να υπάρξουν και αντίθετα αποτελέσματα, ενώ το σκόρδο ναι μεν συνιστά μία υγιεινή τροφή, αλλά δεν υπάρχει ένδειξη ότι μπορεί να «σκοτώσει» τον ιό.