Κορονοϊός: Η δοκιμή του πρώτου πειραματικού εμβολίου
Σε μια 43χρονη μητέρα και άλλους

Την πρώτη δόση του νέου πειραματικού εμβολίου για τον κορονοϊό σε εθελοντή έκαναν χθες οι Αμερικανοί ερευνητές, εν μέσω μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης. 

Με ένα προσεκτικό τρύπημα σε έναν υγιή εθελοντή, οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ερευνών Kaiser Permanente Washington Research Institute στο Σιάτλ, ξεκινούν μια αγωνιώδη πρώτη φάση μελέτης ενός πιθανού εμβολίου για τον κορωνοϊό, που αναπτύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ μετά την έξαρση του ιού στην Κίνα που οδήγησε σε πανδημία. 

 

 

«Είμαστε μια ομάδα κορωνοϊού τώρα» λέει η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Λίζα Τζάκσον την παραμονή του πειράματος. «Όλοι θέλουν να κάνουν ότι μπορούν σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης». 

 

 

Η δοκιμή του νέου πειραματικού εμβολίου θα γίνει σε 45 εθελοντές

Το Associated Press ήταν παρών κατά την διάρκεια της πρώτης δοκιμής του εμβολίου στον πρώτο εθελοντή, έναν υπεύθυνο επιχειρήσεων σε μια μικρή εταιρεία τεχνολογίας, που έκανε την ένεση σε μια αίθουσα εξέτασης. Αρκετοί άλλοι ήταν στην σειρά για μια δοκιμή που θα γίνει τελικά σε 45 εθελοντές, σε δύο δόσεις, με απόσταση ενός μήνα η μία από την άλλη.

«Όλοι νιώθουμε τόσο αβοήθητοι. Αυτή είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για μένα να κάνω κάτι» δήλωσε η 43χρονη Τζένιφερ Χάλερ από το Σιάτλ. Είναι μητέρα δύο εφήβων τα οποία σκέφτονται πως είναι «πολύ κουλ» το γεγονός ότι η μητέρα τους παίρνει μέρος σε αυτή την δοκιμή του νέου εμβολίου για τον κορονοϊό. 

 

 

Η πρώτη αυτή δοκιμή που έγινε χθες αποτελεί την αρχή μιας σειράς μελετών σε ανθρώπους που απαιτείται για να αποδειχθεί εάν οι ενέσεις αυτές είναι ασφαλείς και εάν θα μπορούσαν να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Ακόμη κι αν η έρευνα πάει καλά, ένα πιθανό εμβόλιο για τον κορονοϊό δεν θα είναι διαθέσιμο για ευρεία χρήση πριν από 12 έως 18 μήνες,δήλωσε ο Δρ. Άντονι Φαουτσί, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Ωστόσο,εξακολουθεί να είναι σημαντικό εάν ο κορωνοϊό γίνει μια μακροπρόθεσμη απειλή.

 

Δεν κινδυνεύουν να μολυνθούν από κορονοϊό οι εθελοντές

Το υποψήφιο αυτό εμβόλιο με το κωδικό όνομα mRNA-1273 αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας NIH και Massachusetts Moderna Inc. Μάλιστα, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι συμμετέχοντες να μολυνθούν από τις ενέσεις, επειδή δεν περιέχουν τον ίδιο τον κορονοϊό. 

Να σημειωθεί πάντως, πως δεν είναι το μόνο πιθανό εμβόλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεκάδες ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ένα άλλο υποψήφιο, που έγινε από την Inovio Pharmaceuticals, αναμένεται να ξεκινήσει τη δική του μελέτη ασφάλειας - στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Νότια Κορέα - τον επόμενο μήνα.