Είναι 90 ετών

Μια βρετανίδα γιαγιά είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer εκτός του πλαισίου των κλινικών δοκιμών.

Η Μάργκαρετ Κίναν, μια 90χρονη από τη Βρετανία, είναι η πρωτη στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού εκτός του πλαισίου των δοκιμών, μετά την κλινική έγκρισή του. Η Κίναν έκανε το εμβόλιο στο τοπικό νοσοκομείο της στο Κόβεντρι της κεντρικής Αγγλίας σήμερα το πρωί στις 08:31 (ώρα Ελλάδας).

 

«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα να είμαι το πρώτο άτομο που εμβολιάστηκε κατά της Covid-19, είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο για τα γενέθλια μου που θα μπορούσα να ευχηθώ γιατί σημαίνει ότι μπορώ επιτέλους να ανυπομονώ να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το νέο έτος καθώς είμαι μόνη μου για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου», είπε η ηλικιωμένη ενώ ευχαρίστησε το προσωπικό του NHS για την φροντίδα που της παρείχε. «Και η συμβουλή μου σε οποιονδήποτε στον οποίο προσφέρεται το εμβόλιο είναι να το κάνει, αν μπορώ εγώ στα 90 τότε μπορείτε και εσείς».

Αρχίζει ο μαζικός εμβολιασμός στη Βρετανία

Η Βρετανία ξεκίνησε σήμερα Τρίτη μια "ιστορική" εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού, την πρώτη σε μια δυτική χώρα.

 

 

Η Βρετανία, που έχει πληγεί πιο σκληρά στην Ευρώπη από την πανδημία με τουλάχιστον 61.000 νεκρούς, είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο το οποίο ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech. Η Ρωσία άρχισε να χορηγεί, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το δικό της εμβόλιο, το Sputnik V.

Αν η βρετανική βιασύνη να εγκριθεί το εμβόλιο επικρίθηκε από ορισμένους επιστήμονες, η επικείμενη εκστρατεία προμηνύεται κρίσιμη για τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Η διαχείριση της πανδημίας από τον πρωθυπουργό δέχτηκε πολλές επικρίσεις και ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενη οργή για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, οι οποίοι προκαλούν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.