Τον Δεκέμβριο αρχίζει ο εμβολιασμός στις ΗΠΑ

Από την Ευρώπη έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι χώρες ετοιμάζουν εκστρατείες εμβολιασμού, στον απόηχο των ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών για την αποτελεσματικότητα των υπό ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19 των εταιρειών Pfizer/BioΝΤech και Moderna. Ομως, το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, φέρνει νέα περιοριστικά μέτρα και στις δύο ακτές του Ατλαντικού.

Μπροστά στην επέλαση της πανδημίας, η Αυστρία προστέθηκε σήμερα στις χώρες που βρίσκονται σε lockdown στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Σιάτλ, πολιτείες και πόλεις επαναφέρουν τις τελευταίες ημέρες τα περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτίσουν τον ιό. Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο ξεπερνά πλέον τα 11.000.000 και ο αριθμός των θανάτων τις 247.000.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε για αύξηση των θανάτων αν ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του αρνηθούν να συντονισθούν με την ομάδα του, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προετοιμασίας της διαδικασίας εμβολιασμού, ώστε να είναι έτοιμη όταν τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα, αφού οι ανακοινώσεις των Pfizer/Biontech και Moderna για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους έχουν προκαλέσει κύμα αισιοδοξίας στον κόσμο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα δύο εμβόλια είναι πιθανόν να λάβουν την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Μόνσεφ Σλάουι, επιστημονικός υπεύθυνος της επιχείρησης Warp Speed για την οργάνωση της εκστρατείας εμβολιασμού του αμερικανικού πληθυσμού.

Αυτό θα επέτρεπε τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων Αμερικανών, κατά προτεραιότητα των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ομάδων, ήδη από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και στην συνέχεια 25 εκατομμυρίων κάθε μήνα αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.

Γαλλία: 1,5 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για τον εμβολιασμό
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση αρχίζει την οργάνωση της επιχείρησης εμβολιασμού ώστε να είναι έτοιμη για την διανομή εμβολίου κατά της Covid-19 ήδη από τον Ιανουάριο αν λάβει έγκριση και έχει προβλέψει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στον προϋπολογισμό για τον σκοπό αυτόν για το 2021, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Προετοιμάζουμε μία εκστρατεία εμβολιασμού για να είμαστε έτοιμοι την στιγμή που ένα εμβόλιο θα πάρει την έγκριση των ευρωπαϊκών και των εθνικών αρχών», εξήγησε.

Στη Γαλλία, 508 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν ο χαμηλότερος εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αντίθετα, ο αριθμός των νοσηλευομένων έσπασε νέο ρεκόρ και βρίσκεται στις 33.466.

Στη Γαλλία άρχισε η υποχώρηση της επιδημίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, χωρίς ωστόσο να διαπιστώνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων, όπως ζητούν οι εκπρόσωποι του τομέα του λιανεμπορίου.

Βέλγιο: Πρόθεση εμβολιασμού τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού
Στο Βέλγιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση εμβολιασμού τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 8 εκατομμυρίων ανθρώπων, με τα εμβόλια που θα λάβουν μελλοντικά έγκριση και τα οποία θα είναι δωρεάν για κάθε πολίτη.
Lockdown από σήμερα στην Αυστρία -Ανησυχία στη Γερμανία
Παρά το κύμα αισιοδοξίας που δίνει η προοπτική των εμβολίων, τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν στην Ευρώπη.

Η Αυστρία εφαρμόζει από σήμερα γενικό lockdown, με το κλείσιμο των σχολείων, των καταστημάτων και τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, αφού δεν απέδωσαν τα μέτρα του μερικού lockdown.
Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, οι έξοδοι δεν επιτρέπονται παρά για πολύ συγκεκριμένους λόγους (προμήθεια τροφίμων, εργασία, λόγοι υγείας, άθληση ή περίπατος). Και το πρόστιμο για μη αιτιολογημένη έξοδο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.

Η Αυστρία των 8.900.000 κατοίκων έμεινε σχετικά προστατευμένη κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού. Ηταν μία από τις πρώτες χώρες που «έκλεισε» την άνοιξη. Ομως, χθες ανακοίνωσε 4.657 νέα κρούσματα, έναντι «μόνο» 1.000 στις αρχές του Οκτωβρίου και το σύστημα υγείας φθάνει στα όρια του υπερκορεσμού.

Στη Γερμανία, όπου μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επαφές.

«Εχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε, αλλά η καλή είδηση είναι ότι καταφέραμε να σταματήσουμε την εκθετική εξάπλωση» του ιού, είπε.

Η Σουηδία, η οποία εφαρμόζει μία πολύ λιγότερο αυστηρή διαχείριση της επιδημίας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε χθες τον περιορισμό των δημόσιων συναθροίσεων στα οκτώ άτομα το πολύ μπροστά στην έξαρση των κρουσμάτων, κάτι πρωτοφανές για την χώρα.

Στην Ιταλία, όπου καταγράφηκαν περισσότεροι των 500 θάνατοι σε 24 ώρες, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι επιθεώρησαν 230 κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και διαπίστωσαν 35 παραβιάσεις του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Τέσσερα από τα κέντρα αυτά έκλεισαν, ενώ έκρηξη κρουσμάτων προερχόμενων από τέτοιες δομές παρατηρείται από τις αρχές του Νοεμβρίου.

Ρεκόρ θανάτων στη Ρωσία
Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα νέο ρεκόρ θανάτων, με 442 καταγεγραμμένους νεκρούς, καθώς η επιδημία εξαπλώνεται με επίκεντρο περιοχές όπου τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία έχουν υπερκορεσθεί.

Η πανδημία έχει προκαλέσει περί το 1.320.000 θανάτους στον κόσμο από το τέλος του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με νέο απολογισμό του AFP.