Κορονοϊός: Οι χώροι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης!
Δείτε ποιοι είναι

Κουρεία, κομμωτήρια, και γενικά οι υπηρεσίες προσωπικής περιποίησης, αλλά και τα σπίτια συγγενών και φίλων αποδεικνύεται ότι είναι οι χώροι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την μετάδοση του κορονοϊού.

Τα στοιχεί απρίσφατης βρετανικής μελέτης που εξέτασε δεδομένα για εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα του δεύτερου κύματος του κορονοϊού είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.Ο ελάχιστος κίνδυνος υπολογίζεται ότι αφορά τα καταστήματα και, περιέργως, τις δομές υγείας.

Οι ερευνητές του Public Health England ανέλυσαν δεδομένα για όλα τα κρούσματα κοροναϊού που ιχνηλατήθηκαν το διάστημα 1 Νοεμβρίου 2020 – 20 Ιανουαρίου 2021 (συνολικά πάνω από 2,3 εκατ. κρούσματα) όταν εξαπλωνόταν ραγδαία στη χώρα το βρετανικό στέλεχος Άλφα.Η συγκεκριμένη ανάλυση, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο Lancet Infectious Diseases, δείχνει ότι οι συνήθεις χώροι μετάδοσης είναι οι εξής, κατά φθίνουσα σειρά κινδύνου:

Υπηρεσίες προσωπικής περιποίησης (κουρεία, κομμωτήρια, χώροι μασάζ και περιποίησης νυχιών)

Επισκέψεις σε σπίτια συγγενών και φίλων

Υπηρεσίες πληροφοριών και ενημέρωσης

Σχολεία, Βρεφοκομεία και νηπιαγωγεία

Παραγωγή τροφίμων

Σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Σωφρονιστικά καταστήματα – κέντρα κράτησης

Εστιατόρια

Υπηρεσίες έκτακτων αναγκών

Χώροι αναψυχής

Εργοστάσια – εργοτάξια

Δημόσιες υπηρεσίες

Μέσα μεταφοράς, αποθήκες, κέντρα διανομής

Πανεπιστήμια και φορείς εκπαίδευσης

Υπηρεσίες κρίσιμων υποδομών

Υπηρεσίες υγείας – κοινωνικές υπηρεσίες

Καταστήματα.

Ο πρώτος χώρος στη λίστα συνδέεται με 30 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης σε σχέση με τον τελευταίο, υπολογίζει η μελέτη.