Τι λένε οι ειδικοί

Τα εμβόλια COVID-19 από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna προσφέρονται σε ολοένα και περισσότερα άτομα κάθε μέρα. Όσοι τα κάνουν εμφανίζουν συνήθως κάποιες ελάχιστες παρενέργειες.

Οι πιο συχνές παρενέργειες στο εμβόλιο COVID-19 (νέος κορονοϊός) είναι:

  • προσωρινός πόνος και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης
  • πυρετός
  • ρίγη
  • κόπωση
  • μυϊκοί πόνοι και
  • πονοκέφαλος

Αν και αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γενικά μια μικρή ενόχληση για τους περισσότερους ανθρώπους, ορισμένοι προσπαθούν να τις αποτρέψουν λαμβάνοντας κοινά παυσίπονα όπως ακεταμινοφαίνη, ή ιβουπροφαίνη εκ των προτέρων.

Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτά τα παυσίπονα μπορεί να μην περιορίζουν μόνο τον πόνο, αλλά μπορούν να εμποδίσουν και το ίδιο το εμβόλιο από να λειτουργήσει πλήρως στον οργανισμό.

“Δεν συνιστούμε προ-φαρμακευτική αγωγή με ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη πριν από το εμβόλιο COVID-19, λόγω της έλλειψης δεδομένων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τις αντιδράσεις των αντισωμάτων που προκαλούνται από το εμβόλιο”, δήλωσε στο ABC News ο δρ. Simone Wildes, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Ιατρικό Κέντρο South Shore και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας για το εμβόλιο COVID-19 στην Μασαχουσέτη.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων προκαλούνται από την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί και αρχίζει να δημιουργεί ανοσία στην COVID-19. Αυτός είναι και ο στόχος!

Αυτά τα παυσίπονα μπορεί να αποτρέψουν την λειτουργία τμημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος και να επιβραδύνουν την ανοσοαπόκριση.

Υπάρχει μια θεωρία ότι η λήψη αυτών των φαρμάκων πριν από την ανοσοποίηση μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.

Μια μελέτη από το πανεπιστήμιο Duke διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έπαιρναν παυσίπονα πριν κάνουν εμβόλια στην παιδική τους ηλικία είχαν λιγότερα αντισώματα από εκείνα που δεν έπαιρναν τέτοια φάρμακα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερη προστασία. Ωστόσο, υπήρχαν ακόμη προστατευτικά επίπεδα αντισωμάτων, έστω και σε χαμηλότερα επίπεδα.

“Όλοι θέλουμε τη βέλτιστη ανταπόκριση στο εμβόλιο COVID-19”, δήλωσε ο δρ. William Schaffner, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες και καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Vanderbilt.

“Συνιστούμε, παρ’ εκτός κι εάν οι άνθρωποι έχουν έντονη αντίδραση στην πρώτη δόση του εμβολίου, να ΜΗΝ παίρνουν παυσίπονα πριν το κάνουν”.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχει λίγο πόνο στο χέρι», δήλωσε ο δρ. Schaffner, «αλλά κατά τ’ άλλα, αισθάνονται αρκετά καλά».

Αν και οι ειδικοί προτείνουν να μην παίρνετε παυσίπονα πριν κάνετε το εμβόλιο COVID-19, εντούτοις λένε, ότι θα πρέπει να συνεχίσετε να τα παίρνετε εάν το κάνετε ήδη για άλλη ιατρική πάθηση. Ο δρ. Schaffner προειδοποίησε ότι η διακοπή αυτών των φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα προβλήματα και να αποδειχτεί πιο επιβλαβής παρά ευεργετική.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν ότι μετά το εμβόλιο COVID-19, θα πρέπει να παρακολουθείτε τις παρενέργειες. Καθώς τα ανακουφιστικά και τα μειωτικά του πυρετού δεν προορίζονται για χρήση προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν από τον εμβολιασμό, για να αποφασίσετε εάν θα πρέπει να πάρετε κάποια παυσίπονα ΜΕΤΑ το εμβόλιο.

Άλλοι, πιο φυσικοί τρόποι για την μείωση του πόνου και της ταλαιπωρίας περιλαμβάνουν:

  • την εφαρμογή ενός καθαρού, δροσερού, υγρού πανιού στο σημείο της ένεσης και
  • την κίνηση ή την άσκηση του χεριού σας
  • για τον πυρετό, πίνετε άφθονα υγρά και να ντύνεστε ελαφρά

“Εάν αναπτυχθεί πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος μετά το εμβόλιο COVID-19, χρησιμοποιήστε ανακουφιστικά για να μειώσετε τα συμπτώματά σας, αλλά όχι προτού αυτά αναπτυχθούν και αναφέρετε σημαντικές παρενέργειες στον γιατρό σας”, δήλωσε ο δρ. Wildes.