Laser στα μάτια
Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Σκέφτεσαι να κάνεις επέμβαση laser στα μάτια; Ο ειδικός απαντά στις πιο συχνές απορίες μας.

«Μπορώ να κάνω επέμβαση laser στα μάτια και με ποια τεχνική;»

Ο ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος μπορεί να προσδιορίσει ποιος ασθενής δεν είναι κατάλληλος για διαθλαστική επέμβαση και ποια τεχνική είναι η ενδεδειγμένη. Πρακτικά, ένα ποσοστό άνω του 90% των υποψηφίων είναι κατάλληλοι. Το εύρος διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να διορθώνονται επιτυχώς περισσότεροι βαθμοί. Η πλέον σύγχρονη τεχνική είναι η Femtosecond Lasik, μια all-laser τεχνική που χρησιμοποιεί την επιτομή της διαθέσιμης τεχνολογίας.

«Τι ισχύει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση;»

Παρότι οι οδηγίες είναι εξατομικευμένες, κάποιες γενικές γραμμές μπορούν να δοθούν, τις οποίες καλό είναι να γνωρίζεις αν σκέφτεσαι να προχωρήσεις σε επέμβαση με laser.

Πριν: Καθώς πλησιάζει η ημέρα του χειρουργείου, θα πρέπει τα μάτια σου να μην εμφανίζουν οποιονδήποτε ερεθισμό. Για το λόγο αυτό. μία εβδομάδα πριν, αν χρησιμοποιείς φακούς επαφής, θα πρέπει να σταματήσεις την εφαρμογή τους. Μία ημέρα πριν από την επέμβαση θα σου ζητηθεί να μη χρησιμοποιήσεις κρέμες, λοσιόν, μέικαπ, αρώματα.

Κατά τη διάρκεια: Παρότι το πρωί της επέμβασης θα μπορείς να οδηγήσεις μέχρι το κέντρο που θα γίνει το χειρουργείο, δε θα συμβαίνει το ίδιο μετά. Έτσι, θα πρέπει να έχεις φροντίσει να έχεις μαζί σου ένα συνοδό, καθώς η όρασή σου μπορεί να είναι λίγο θολή. Η διάρκεια του laser είναι λίγα δευτερόλεπτα και η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Μετά μπορείς να επιστρέψεις στο σπίτι σου και να αναπαυτείς.

Μετά: Κλασικά συμπτώματα που θα αισθάνεσαι αμέσως μετά είναι η αίσθηση ότι έχεις ένα σκουπιδάκι μέσα στο μάτι σου συν μια αίσθηση ξηρότητας και θολή όραση. Δεν πρέπει να ανησυχήσεις όμως, καθώς σε λίγες ημέρες θα έχουν εξαφανιστεί. Καλό είναι να μη χρησιμοποιήσεις μακιγιάζ και καλλυντικά τις πρώτες ημέρες. Τέλος, αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να μην έρθεις σε επαφή με καπνό και σκόνη, γιατί θα προκαλέσουν ερεθισμούς. Και φυσικά, μην τρίψεις τα μάτια σου για κανένα λόγο.

«Πονάει η επέμβαση laser στα μάτια;»

Δεν πρέπει να φοβάσαι καθόλου αυτή την επέμβαση, αφού, χάρη στις αναισθητικές σταγόνες που θα χρησιμοποιήσει ο γιατρός σου, δε θα αισθανθείς καθόλου πόνο. Μετά την επέμβαση και ανάλογα με τη μέθοδο που έχει επιλεγεί, ίσως νιώσεις πόνο ή κάψιμο, που συνήθως δεν κρατά περισσότερο από 12-24 ώρες.

«Κατά πόσο θεωρείται μόνιμο το αποτέλεσμα;»

Σε ποσοστό 97%, οπότε προετοιμάσου να αποχαιρετήσεις τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Μόνη εξαίρεση η εκφυλιστική μυωπία, όταν δηλαδή η μυωπία αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Βέβαια, το πλεονέκτημα στην περίπτωση της επέμβασης εδώ είναι ότι η μυωπία θα αυξάνεται πλέον από το σημείο μηδέν και όχι από το σημείο που ήταν πριν γίνει η επέμβαση. Εάν απαιτηθεί, το χειρουργείο μπορεί να επαναληφθεί και να έχεις το αποτέλεσμα που προσδοκάς.

«Πότε μπορώ να συνεχίσω τις αθλητικές μου δραστηριότητες;»

Απόφυγε για περίπου 2 εβδομάδες την επαφή με το υγρό στοιχείο, π.χ. κολύμπι σε θάλασσα ή πισίνα, αλλά και τη χρήση σάουνας, υδρομασάζ ή τζακούζι. Επίσης, η έντονη άσκηση στο γυμναστήριο, τα βάρη, το καράτε, η aerial yoga, το μπάσκετ καλό είναι να αποφευχθούν για 2-3 εβδομάδες.