Δείτε για ποιο λόγο σας συμβαίνει

Πριν αναλύσουμε το θέμα, ας ξεκαθαρίσουμε ένα δυο πράγματα. Το πρώτο: Το ξέρουμε ότι σε κανέναν δεν αρέσουν οι συζητήσεις περί ακμής. Για την ακρίβεια, μερικές φορές το θέμα μπορεί να είναι άβολο.

Όταν, δε, η ακμή βρίσκεται στα… οπίσθιά σου, τότε η συζήτηση μπορεί να μπει στην κατηγορία των απαγορευμένων θεμάτων. Παρόλα αυτά, θα επιμείνουμε, επειδή είναι ένα θέμα που πρέπει να θίξουμε. Τα σπυράκια στους γλουτούς (θα το λέμε έτσι γιατί είναι πιο κόσμιο) είναι υπαρκτό πρόβλημα και μάλιστα αφορά πολλές γυναίκες.

Τα καλά νέα: Υπάρχουν τρόποι για να απαλλαγείς.

Οι αιτίες για την ακμή στα οπίσθια είναι παρόμοιες με εκείνες της ακμής σε άλλα σημεία του σώματος καθώς και στο πρόσωπο. Συνήθως ο ένοχος είναι ένας συνδυασμός γενετικής, φυσιολογικών ορμονικών διακυμάνσεων, άγχους, διατροφής και των καθημερινών σου συνηθειών. Επισημαίνει επίσης πως τα στενά αθλητικά ρούχα και η επακόλουθη τριβή μπορεί να παίζουν μεγάλο ρόλο. Βλέπουμε συχνά ακμή σε γυναίκες στα σημεία που ακουμπά στο δέρμα τους το αθλητικό σουτιέν. Κακά τα νέα αν φοράς κολάν στην καθημερινότητά σου, καλά νέα όμως αν υποφέρεις από εξάρσεις ακμής – απλά διάλεγε διαφορετικά υφάσματα.

Ωστόσο, ο ιδρώτας από την άσκηση δεν προκαλεί ακμή. Οι εκκριτικοί αδένες παράγουν ιδρώτα και οι σμηγματοειδής παράγουν σμήγμα – αυτό σημαίνει πως η ενεργοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων δεν συνδέεται με την εμφάνιση της ακμής. Φρόντισε όμως να κάνεις ντους όσο γρηγορότερα μπορείς μετά την προπόνηση, καθώς η υγρασία που παράγεται μπορεί να ευνοήσει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Άρα το πρώτο βήμα για να απαλλαγείς από την ακμή στα οπίσθια είναι το ίδιο όπως και με την ακμή στο πρόσωπο. Κράτησε την περιοχή καθαρή και στεγνή και φρόντισε η διατροφή σου να είναι όσο το δυνατό υγιεινή και ισορροπημένη. Αν δεν δεις διαφορά, οι επόμενες λύσεις είναι «διαχείριση των ορμονών» και αντιβιοτικά από το στόμα.

Οι θεραπείες για τα σπυράκια στα οπίσθια

Η απολέπιση είναι ζωτικής σημασίας.

Το σώμα μας -με εξαίρεση το λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή- μπορεί να ανεχθεί πιο ισχυρά συστατικά από το πρόσωπο. Έτσι ακόμη κι αν το δέρμα στο πρόσωπό σου δεν αντέχει τη συχνή απολέπιση (ή δεν την αντέχει καθόλου), η πλάτη, οι ώμοι και πιθανότατα οι γλουτοί σου δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Διάλεξε ένα προϊόν με σαλικυλικό οξύ, που κάνει απολέπιση αποτρέποντας και αντιμετωπίζοντας τους φραγμένους πόρους ενώ μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση κάποιων μορφών επιφανειακής υπέρχρωσης.

Άλλο ένα σούπερ συστατικό για τη μείωση της ακμής είναι το βενζοϊκό υπεροξείδιο.

Το πλύσιμο με το σκεύασμα αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό παρά τη σύντομη επαφή του με το δέρμα. Απλά να είσαι προσεκτική και ίσως να κάνεις πρώτα μια δοκιμή σε ένα μικρό σημείο του δέρματος. Πρέπει όμως να προσέχεις με προϊόντα που περιέχουν βενζοϊκό υπεροξείδιο καθώς ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτό. Αν σε ενοχλήσει, θα παρουσιάσεις ένα κνησμώδες εξάνθημα κάθε φορά που θα το χρησιμοποιείς. Αν το δέρμα σου δεν αντιδράσει, είσαι εντάξει. Χρησιμοποίησέ το αρχικά μέρα παρά μέρα στο ντους και μετά κάθε μέρα», συμβουλεύει.

Είναι ωστόσο πιθανό πως η ακμή των γλουτών να μην είναι ακμή.

Θα μπορούσε να είναι μια ασθένεια που ονομάζεται διαπυητική ιδρωταδενίτιδα. Πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία νόσου που μπορεί να μιμηθεί την ακμή που αλλιώς ονομάζεται ανάστροφη ακμή – δεν είναι όμως ακμή. Χαρακτηριστικά της νόσου είναι τα αποστήματα, ανοιχτές πληγές που δεν κλείνουν γρήγορα και προκαλούν ουλές και συνήθως παρουσιάζεται στους βουβώνες, τα οπίσθια, τις μασχάλες και κάτω από το στήθος. Αν λοιπόν δεν είσαι 100% σίγουρη ότι πρόκειται για ακμή, επισκέψου το δερματολόγο σου. Είναι πάντοτε η καλύτερη προσέγγιση.