Συμβουλές για να αποφύγεις προβλήματα όρασης

Είναι η φύση της δουλείας σου τέτοια που απαιτεί να βρίσκεσαι όλη μέρα σχεδόν μπροστά από μια οθόνη.

 

 

Είναι δεδομένο μετά από κάποια ώρα να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια κούρασης και με την πάροδο του χρόνου να αντιμετωπίζεις διάφορα συμπτώματα όπως: θολή όραση, φαγούρα, κόκκινα μάτια, διπλή όραση, ενώ δε λέιπουν και οι πονοκεφάλοι.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να προστέψεις τα μάτια σου. Το θέμα είναι να ακολουθήσεις πιστά τα παρακάτω βήματα:

 

Υιοθέτησε νέες συνήθειες

Αρχικά μείωσε το χρόνο που αφιερώνεις μπροστά από τον υπολογιστή. Αν αυτό λόγω δουλειάς είναι ανέφικτο, τουλάχιστον απόφυγε τη χρήση του υπολογιστή μία ή δύο ώρες πριν πέσεις για ύπνο.

Κράτα μια απόσταση

Κράτησε την οθόνη σου ακριβώς κάτω από το επίπεδο των ματιών σου και σε απόσταση περίπου 50 εκατοστών.

 

 

 

Ρύθμισε τη φωτεινότητα

Ρύθμισε τη φωτεινότητα του υπολογιστή σου έτσι ώστε να μην κουράζει τα μάτια. Αυτός είναι και ο συνηθέστερος λόγος που τα μάτια κοκκινίζουν ή τα αισθάνεσαι ξηρά.

Ο κανόνας 20-20-20

Μετά από 20 λεπτά εργασίας, κάνε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων για να κοιτάξεις κάτι σε απόσταση περίπου 6 μέτρων. Τα μάτια μας διαθέτουν μυς, οι οποίοι εστιάζουν σε διαφορετικά αντικείμενα κάθε φορά. Καταλαβαίνεις ότι αν κοιτάζεις συνέχεια την ίδια οθόνη, στην ίδια απόσταση για αρκετές ώρες, αυτοί οι μυς δυσκολεύονται να προσαρμοστούν όταν τα απομακρύνεις σε διαφορετικό σημείο.

Blink blink!

Από την πολλή δουλειά στον υπολογιστή θα συμβεί να ξεχάσουμε να ανοιγοκλείσουμε τα βλέφαρά μας. Βάλε μια υπενθύμιση και στην περίπτωση που νιώθεις ότι στέγνωσαν τα μάτια σου, βάλε κολλύριο.