Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες;

Απώλεια μνήμης και σύγχυση είναι μερικά από τα συμπτώματα της άνοιας.

Ωστόσο, το πόσιμο νερό από τη βρύση θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, που αποτελεί τον πιο σοβαρό τύπο άνοιας.

 

Άλτσχαιμερ

 

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Brock του Καναδά, το νερό της βρύσης περιέχει σημαντική ποσότητα λιθίου, η οποία θα μπορούσε να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο από τη συγκεκριμένη νόσο.

Σε περιοχές όπου η ποσότητα λιθίου στο νερό της βρύσης ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο, καταγράφηκαν λιγότεροι θάνατοι από Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

Άλτσχαιμερ

 

Το λίθιο στο νερό θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη, ισχυρίστηκαν.

Τι βρήκαν οι ερευνητές

“Είμαστε μία από τις πρώτες ομάδες που δείχνει ότι το πιθανό προστατευτικό αποτέλεσμα του λιθίου έναντι της νόσου του Αλτσχάιμερ, της παχυσαρκίας και του διαβήτη μπορεί να μεταφραστεί στον πληθυσμό με πολύ χαμηλά επίπεδα λιθίου στο νερό της βρύσης”, δήλωσε ο Val Fajardo, ερευνητής που συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ των θανάτων από την ασθένεια του Αλτσχάιμερ και του λιθίου στο νερό της βρύσης σε 234 κομητείες του Τέξας.

“Βρήκαμε ότι οι κομητείες που είχαν πάνω από τη μέση περιεκτικότητα λιθίου στο νερό της βρύσης (40 μικρογραμμάρια ανά λίτρο) παρουσίασαν μειωμένη αύξηση στην θνησιμότητα από τη νόσο του Αλτσχάιμερ με την πάροδο του χρόνου (...) Από την άλλη, οι κομητείες που είχαν κάτω από αυτό τον μέσο όρο επίπεδο λιθίου στο νερό της βρύσης είχαν σαφώς αυξανόμενη θνησιμότητα από Αλτσχάιμερ με την πάροδο του χρόνου”.