Και μάλιστα χωρίς να το καταλαβαίνεις!

Το βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος, αλλά συνάμα και η τακτική εξέταση των δοντιών είναι ζωτικής σημασίας.

Ωστόσο καθοριστικής σημασίας είναι το γεγονός να μην παραβλέπεται η σωστή διατροφή για την οδοντική υγεία.

Και δεν είναι μόνο τα ανθρακούχα ποτά, τα γλυκά και η σοκολάτα που κάνουν κακό στα δόντια μας, υπάρχουν κι άλλα τρόφιμα που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση!

Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι αυτά:

Εσπεριδοειδή

Τα φρούτα κάνουν καλό. Αλλά μήπως το αγαπημένο σας νερό με λεμόνι, ή ο χυμός πορτοκάλι δεν είναι και τόσο καλός για τα δόντια σας;

Τα πορτοκάλια και τα άλλα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ περιέχουν υψηλά επίπεδα κιτρικού ασβεστίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο διάβρωσης του σμάλτου και ευαισθησίας στα δόντια.

Προτιμήσετε ένα μήλο ή μια μπανάνα, τα οποία περιέχουν λιγότερο οξύ.

Ζυμαρικά

Η αγαπημένη συνήθεια – τα ζυμαρικά – δεν έχει κάτι το ανησυχητικό, τουλάχιστον αυτό νομίζαμε μέχρι τώρα.

Αλλά αν έχουν οποιαδήποτε σάλτσα με βάση τη ντομάτα, ίσως θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Οι κονσέρβες ντομάτας – οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρασκευή σάλτσας ζυμαρικών – είναι πιο όξινες από τις κανονικές ντομάτες.

Αν λοιπόν θέλετε να τρώτε ζυμαρικά χωρίς να σκέφτεστε την υγεία των δοντιών σας, επιλέξτε απλές σάλτσες ή με μια απλή βάση με ελαιόλαδο.

Ποπ κορν

Τα σκληρά και τραγανά τρόφιμα «ασκούν επίσης μεγάλες πιέσεις στα δόντια σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο σπασίματος».

Ένα τέτοιο φαγητό είναι και το ποπ κορν, το οποίο μπορεί να περιέχει σπόρια καλαμποκιού που να μην έχουν ανοίξει και αυτά μπορούν να σπάσουν τα δόντια σας.

Αν θέλετε κάτι τόσο πολύ για να τσιμπολογάτε στον κινηματογράφο, προτιμήστε τα nachos.

Πάγος

Με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να σπάσουν τα δόντια σας από το ποπ κορν, μπορεί να συμβεί και με τον πάγο.