Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι αμυγδαλές είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή του μηχανισμού φυσικής άμυνας στα μικρόβια. Οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους, που είναι σαν αμύγδαλο.

Όταν οι αμυγδαλές μολυνθούν, προκαλείται η οξεία άμυγδαλίτιδα.

Ο ρόλος των αμυγδαλών είναι σημαντικός μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών, καθώς αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον των «εισβολέων» που προσπαθούν να μπουν στον οργανισμό από το στόμα.

Στη θέση που βρίσκονται οι αμυγδαλές κάνουν συνεχώς «δειγματοληψία» των μικροβίων από τις τροφές και τον αέρα.

 

Σχεδόν πάντοτε (90%) η αρχική αιτία είναι μια ίωση που κάνει τις αμυγδαλές πιο «ευαίσθητες», με αποτέλεσμα να μολύνονται από κάποιο από τα εκατοντάδες είδη μικροβίων που υπάρχουν στο ανθρώπινο στόμα.

Το παιδί νιώθει εξαντλημένο, πονάει το σωματάκι του, έχει έντονο πονόλαιμο και πόνο στα αυτιά, δεν μπορεί να καταπιεί, έχει πυρετό 39-40oC, «πύον» στις αμυγδαλές, πρησμένους αδένες στον λαιμό, ενώ μυρίζει άσχημα και η αναπνοή του.

Η οξεία αμυγδαλίτιδα δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται επιπόλαια.

Κάθε παιδί που έχει πονόλαιμο, δυσκαταποσία και πυρετό πρέπει να εξετάζεται από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο, διότι, αν η λοίμωξη παραμείνει, μπορεί να έχει βαριές επιπλοκές, όπως περιαμυγδαλικό απόστημα, φλεγμονή των αρθρώσεων, των νεφρών και της καρδιάς.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται αντιβίωση, ενώ οι γαργάρες δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία, μόνο ανακουφιστική ίσως. Τέλος, αυτό που πιάνει κανείς απ’ έξω είναι οι πρησμένοι λεμφαδένες (που μπορούν να πρηστούν από δεκάδες αιτίες), όχι οι αμυγδαλές!

 

 

Η αμυγδαλίτιδα μεταδίδεται με τα σταγονίδια του σάλιου και συνήθως προσβάλλονται τα παιδιά στο σχολείο, όπου μπορεί η νόσος να πάρει ακόμα και τη μορφή επιδημίας.

Τι να κάνετε

- Αφήστε τις φυσικές αμυντικές δυνάμεις του οργανισμού να αντιμετωπίσουν την ίωση.

- Δώστε στο παιδί να πιει όσο περισσότερο νερό μπορεί και να φάει μαλακά φαγητά.

Πολύ χρήσιμο είναι το παγωτό και το παγωμένο γιαούρτι (frozen yogurt), διότι παρέχουν πολλή ενέργεια (θερμίδες), ενώ ανακουφίζουν και τον πόνο. Μην ανησυχείτε, δεν θα χειροτερέψουν την κατάσταση! Αντιθέτως, θα βοηθήσουν!

- Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξετάσει το παιδί ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος και να αποκλειστεί το περιαμυγδαλικό απόστημα, δηλαδή η συλλογή πύου πίσω από την αμυγδαλή, διότι το πύον αυτό μπορεί σε λίγες ώρες να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές (λαιμό ή και θώρακα) και να απειλήσει ακόμα και τη ζωή του παιδιού σας.

 

 

Dr Κωνσταντίνος Αναστασάκης 

Ωτορινολαρυγγολόγος