1
Αναλυτές εξηγούν στο Foreign Policy

Όπως η κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ, η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009, έτσι και η πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι ένα γεγονός τεραστίων διαστάσεων, τις συνέπειες του οποίου μόλις τώρα αρχίζουμε να φανταζόμαστε.
Το σίγουρο είναι ότι η πανδημία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τόσων ανθρώπων ανά την υφήλιο, που προκάλεσε σοκ στις αγορές και μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία και εξέθεσε την ανικανότητα -ή την αποτελεσματικότητα- των κυβερνήσεων, θα πυροδοτήσει τέτοιες αλλαγές στον κόσμο, που θα γίνουν ορατές αργότερα, αλλά μια πρόγευση των μελλούμενων επιχειρούν να δώσουν μέσω του Foreign Policy 12 ειδικοί με τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια τάξη όταν τελειώσει η κρίση αυτή.

Ένας κόσμος λιγότερο ανοικτός και ελεύθερος

Για τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Στίβεν Μ. Γουόλτ, η πανδημία του κορωνοϊού θα ενισχύσει το ρόλο του κράτους, αλλά και τις εθνικιστικές τάσεις. Κυβερνήσεις όλων των μορφών –δημοκρατικές και αυταρχικές – υιοθετούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και ορισμένες εξ’ αυτών μπορεί να εμφανιστούν απρόθυμες να αποποιηθούν αυτές τις νέες εξουσίες όταν τελειώσει η πανδημία.